• Janus Visser/BDU

Nieuw plan Hoog Dalem

Tim Hartman

t @Namtrah09

GORINCHEM Wil den Hartogh, procesmanager Hoog Dalem, presenteerde afgelopen dinsdag tijdens de raadsbijeenkomst het vernieuwde bestemmingsplan omtrent winkelcentrum Hoog Dalem. Waar eerst winkelcentrum Nieuw Dalem (zie foto) zou verdwijnen, blijft deze nu behouden en wordt de omvang van het centrum in Hoog Dalem verminderd met die van Nieuw Dalem. ,,Er moet plaats komen voor maximaal 6640 vierkante meter vloeroppervlakte met onder andere twee supermarkten, winkels voor persoonlijke verzorging en gebruikelijke winkels zoals bakker, slager en groenteboer", aldus Den Hartogh.

Door een besluit van de Raad van State begin 2012 werd het gedeelte van een wijkcentrum in de vorm van een winkeleiland van het voorgaande bestemmingsplan Hoog Dalem vernietigd, waardoor er geen planologische bestond voor realisatie van het winkelcentrum. Ook nieuwe inzichten met betrekking tot de markt heeft bijgedragen aan het opstellen van een nieuw planologisch plan. Zo zou volgens Den Hartogh in eerste instantie heel winkelcentrum Nieuw Dalem verplaatst worden naar Hoog Dalem, maar dat plan zorgde voor behoorlijke weerstand.

Ook de studie rondom het parkeren bij het nieuwe winkelcentrum had de nodige voeten in de aarde. ,,We hebben meerdere opties bekeken en we kiezen voor 330 brede parkeerplekken aan beide zijdes, noord en zuid, van het winkelcentrum waar de supermarkten zich vestigen", legt Den Hartogh uit.

Het winkelcentrum aan de oostkant van het winkeleiland en de appartementen en zorgwoningen aan de westkant van het eiland zullen worden geschieden door een weg waarmee het parkeren voor bewoners in hun eigen parkeerdek mogelijk blijft. Bewoners van het 55-meter hoge 'torentje' waar Den Hartogh over sprak, parkeren daar ook waardoor de parkeerplekken bij het winkelcentrum voor winkelend publiek behouden blijven.

Het ambitieuze plan zou begin 2016 ten uitvoering moeten worden gebracht. Onder andere Stadsbelang en Groen Links plaatsten echter nog wel kanttekeningen bij het plan: ,,Wat wordt er anders aan dit centrum dan de bestaande winkelstrips?" en "Hoe zit het met de duurzaamheid van het plan?", vroegen respectievelijke Dick van Zanten en Rutger van Breemen zich af.