• ANKE.BOT

Nieuwe elektrische Arriva-bussen voor Dordrecht en Gorinchem gepresenteerd

Bij het Stadskantoor in Dordrecht zijn in aanwezigheid van Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer & Vervoer van de provincie Zuid-Holland, wethouders Rik van der Linden (gemeente Dordrecht) en Hans Freije (gemeente Gorinchem), en Ivo Schunselaar, regiodirecteur Arriva Nederland, de elektrische bussen voor Dordrecht en Gorinchem gepresenteerd. Deze nieuwe elektrische bussen worden ingezet op lijn 10 in Dordrecht (vanaf zondag 9 juli) en op de lijnen 1 t/m 4 in Gorinchem (vanaf maandag 10 juli). Deze innovatieve bussen kennen geen uitstoot van uitlaatgassen en zijn bovendien stiller.

 

,,Met de inzet van deze elektrische bussen zetten we weer een stap vooruit in de verduurzaming van het OV. We willen niet alleen de best bereikbare provincie zijn, we willen dat ook op een duurzame manier  realiseren," aldus gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland.

 

In Dordrecht gaat het type Iveco Rosero First rijden. Dit zijn stille en kleinere bussen. Ideaal voor de historische binnenstad. Helemaal omdat ze lichter zijn dan de huidige bussen, waardoor deze bussen minder trillingen veroorzaken. Deze drie bussen gaan rijden op lijn 10, waardoor deze lijn geheel elektrisch wordt gereden. In Gorinchem gaat Arriva twee VDL Citea LLE 99-E inzetten. Deze bussen gaan rijden op lijn 1 t/m 4 gedurende de ochtend- en middagspits (op werkdagen van 5.30 tot 11.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur, en op zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur). Ook deze bussen zijn lichter, veroorzaken minder trillingen, en passen daarom goed bij het karakter van de stad Gorinchem.

 

Beide type bussen zijn vanwege de lagevloerconstructie bij de in- en uitstapdeur optimaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens. De elektrische bussen worden gedurende de daluren en in de nacht opgeladen op de Arriva-vestigingen met groene stroom.

 

De vervoerder rijdt al sinds 2011 met hybride bussen in de stadsdienst van Dordrecht en was daarmee de eerste waarbij de volledige stadsdienst werd gereden door hybride bussen. Met de komst van deze elektrische bussen, wordt het openbaar vervoer in Dordrecht en Gorinchem verder verduurzaamd.

 

Arriva heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met elektrisch vervoer in het hele land. Inmiddels rijden er 41 elektrische Arriva-bussen in Nederland. Met de ervaring elders in het land kan nu ook deze stap worden gemaakt in Dordrecht en Gorinchem. De chauffeurs hebben instructie gekregen voor het rijden in een elektrische bus, aangezien het elektrisch rijden op een aantal punten anders is dan het rijden met een dieselbus. Bijvoorbeeld er rekening mee houden dat deze bus stiller rijdt en het tijdig bijladen.

 

Om de komst van de elektrische bussen samen met haar reizigers te vieren, plant Arriva voor de eerste 1.000 reizigers een boom om de provincie Zuid-Holland verder te vergroenen. Arriva lanceerde vorig jaar het programma Samen voor Groen om de regio groener te maken en CO2-neutraal reizen mogelijk te maken. Reizigers van Arriva kunnen sparen voor bomen via een speciaal busabonnement of een donatie doen.