• De nieuwe gemeenteraad in Gorinchem.

    Tim Hartman

Nieuwe gemeenteraad Gorinchem geïnstalleerd

GORINCHEM Gorinchem heeft een nieuwe gemeenteraad. Donderdagmiddag werden de vijfentwintig kersverse raadsleden geïnstalleerd op het gemeentehuis.

Door Tim Hartman

Dinsdag werd er al afscheid genomen van de vorige gemeenteraad, twee dagen later stonden de opvolgers klaar op het gemeentehuis om geïnstalleerd te worden. Elf van de vijfentwintig nieuwe raadsleden zijn ook daadwerkelijk nieuwe gezichten ten opzichte van de raadsleden die dinsdag afscheid namen. Daarbij zitten ook Eva Dansen, die de afgelopen raadsperiode wethouder was, en Ilhan Tekir, die al namens GroenLinks een tijd in de gemeenteraad zat.

De nieuwe namen in de gemeenteraad zijn: Björn Bahlmann, Jacques Roeland (beiden Stadsbelang), Kees van Willigen, Laura Pellikaan (beiden Democraten Gorinchem), Niels van Santen (VVD), Jack Oostrum, Ashraf Hachhouch (beiden PvdA), voormalig wethouder Eva Dansen (SP), Ilhan Tekir, Ingrid Zwaan (beiden D66), Janneke van Oversteeg (CDA).

Daarnaast zijn er ook veertien vertrouwde gezichten: Dick van Zanten, Renate van Maaren, Hans van Mourik (allen Stadsbelang), Pierre Schefferlie, Hafid Chaaby (voorheen PvdA, nu Democraten Gorinchem), Attie Mager, Jaap Wientjes (beiden VVD), Ali Koçak (PvdA), Marjo Molengraaf, Frank Barth (CU-SGP), Eyup Güngör (SP), Lennert Onvlee (CDA), Rutger van Breemen (GroenLinks) en Everdien Hamann (Gorcum Actief).

De nieuwe gemeenteraad nam meteen een eerste besluit: de benoeming van een waarnemend voorzitter en tweede waarnemend voorzitter voor de raadsvergaderingen. Dat werden respectievelijk Dick van Zanten (Stadsbelang) en Rutger van Breemen (GroenLinks).

COALITIE Vanaf nu is het wachten op een nieuwe coalitie. Van Zanten bevestigde dat de gesprekken daarvoor morgen (vrijdag) gaan starten. De lijsttrekker van Stadsbelang trekt daarin samen op met Democraten Gorinchem. Die partijen behaalden respectievelijk vijf en vier zetels en hebben nog vier zetels nodig om een meerderheid te vergaren.