• gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto
 • gp-foto

  foto: GP-foto

Nieuwe locatie archeologiedepot valt in goede aarde

GORINCHEM De deur stond vrijdagmiddag voor iedereen open bij het Gorcumse Depot Archeologie. Tientallen geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen bij de nieuwe locatie, na de opening van wethouder Arjen Rijsdijk eerder op de dag.

door Simon Fousert

Sinds begin januari staat alles wat in de loop van de jaren uit de Gorcumse grond is gehaald netjes opgeborgen in de nieuwe vestiging aan de Arkelsedijk. Omdat de oude locatie werd verkocht, moest het depot verhuizen. ,,Toen we vijftien jaar geleden introkken bij het pand bij Avelingen-Oost, wisten we al wel dat we er een gegeven moment uit zouden moeten," legt Wieteke van Hulten uit, beleidsmedewerker archeologie van de gemeente. De zoektocht naar een nieuwe locatie leidde uiteindelijk naar de voormalige ambulancepost. ,,We hebben sowieso zo'n 240 vierkante meter nodig, ook moest het pand niet te vochtig zijn. Er waren meerdere opties, uiteindelijk was dit het beste."

Voordelen van de nieuwe locatie zijn onder meer dat er in de twee onderste verdiepingen nauwelijks daglicht binnenkomt. Van Hulten: ,,Voor de bescherming van de vondsten is dat goed." Een andere belangrijke voorwaarde was dat er een klimaatkast gerealiseerd kan worden, een soort grote koelkast waar allerlei metalen voorwerpen uitgestald liggen en 24 uur per dag gekoeld liggen. De bovenste etage van drie is verdeeld in twee gedeelten. Bij binnenkomst is er de 'natte'- of 'vieze'-werkplaats. Een beetje rotzooi kan daar geen kwaad. In het andere gedeelte wordt onder meer met glas gewerkt en is het meer opgeruimd. Van Hulten: ,,Deze indeling is ook praktisch voor als mensen rechtstreeks vanaf het veld in hun vieze kleding nieuwe vondsten naar het depot brengen. Ze hoeven nu niet met hun vieze laarzen het pand door."

Het nieuwe pand bevalt goed, vindt vrijwilliger Martin Veen. ,,Er zijn zeventig mensen geweest, die allen oprecht geïnteresseerd waren." Dat belangstellenden het depot kunnen bezoeken, gebeurt maar weinig. ,,Er zijn nu de nationale archeologiedagen, daar doen we ook aan mee", zegt Veen. ,,Verder komen er soms scholen langs, maar we zijn geen museum. De nadruk ligt op het beheer van de collectie."

Dat het depot na de verhuizing dicht in bij het stadscentrum ligt, is ook een groot voordeel, vindt Van Hulten. ,,Een evenement als de Open Monumentendagen is nu ook goed te combineren. Mensen kunnen hier goed naartoe lopen."