• Werkendam - Staatssecretrais Sharon Dijksma bezoekt Biesbosch MuseumEiland.
  Foto Martijn Beekman / EZ

  Martijn Beekman / EZ
 • Werkendam - Staatssecretrais Sharon Dijksma bezoekt Biesbosch MuseumEiland.
  Foto Martijn Beekman / EZ

  Martijn Beekman / EZ
 • Werkendam - Staatssecretrais Sharon Dijksma bezoekt Biesbosch MuseumEiland.
  Foto Martijn Beekman / EZ

  Martijn Beekman / EZ

'Nieuwe parel aan de Biesbosch'

Tim Hartman

GORINCHEM Een feestelijk weekend voor het Biesbosch Museum. Vrijdag opende niemand minder dan Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het fors uitgebreide museum, zaterdag en zondag bezochten maar liefst twaalfhonderd mensen het museum al en maandag kwam ook staatssecretaris Sharon Dijksma nog een kijkje nemen. Directeur Peter van Beek kijkt dan ook met een goed gevoel terug op de eerste dagen van het vernieuwde museum: ,,We hebben nu een aantal stappen voorwaarts gezet op het gebied van professionalisering. Nu gaan we kijken hoe de vernieuwingen aanslaan bij het publiek."

De Biesbosch is in 1421 ontstaan na de St. Elisabethsvloed en het Biesboschmuseum laat zien welke invloed de mensen sinds die tijd hebben gehad op de vorming van het gebied. ,,Het is natuur met een voor Nederland belangrijke cultuurhistorie: hier hebben mensen gevochten tegen het water, polders gemaakt, de natuur naar hun hand gezet met een heel eigen griend- en rietcultuur, maar ook weer ontpolderd en teruggegeven aan de natuur", zoals de website van de Biesbosch het verwoordt. Buiten het museum is die griend- en rietcultuur dan ook nog volop zichtbaar.

Het museum zelf groeide uit haar jasje. ,,Steeds meer mensen kwamen niet alleen voor het museum, maar ook informatie vragen over de Biesbosch zelf. Maar als je voorheen een kaart uitrolde van de Biesbosch was de ruimte al vol", vertelt directeur Peter Van Beek.

Eind oktober sloot het oude Biesbosch Museum dan ook haar deuren en nu, nog geen acht maanden later, prijkt er een schitterend, nieuw en duurzaam gebouw midden op Biesbosch MuseumEiland. Het museum is twee keer zo groot geworden en voorzien van horeca die lokale producten aanbiedt. ,,We zijn niet alleen uitgebreid qua oppervlakte maar ook qua functie", legt Van Beek uit, die erg trots is op het project van zes miljoen euro, dat voor de helft door de provincie Brabant is gefinancierd en verder door stichtingen en fondsen.

Niet alleen is het vernieuwde museum groen op het gebied van duurzaamheid, maar ook letterlijk gezien het dak dat bedekt is met gras. ,,De duurzaamheid begint al met het feit dat we het stalen frame van het oude museum hebben laten staan. Verder heeft het gebouw geen gasaansluiting, maken we gebruik van houtsnippers in bio-kachels en zorgt rivierwater voor verkoeling binnen het museum", legt Van Beek uit.

Het vernieuwde museum draagt bij aan een nationaal park, nieuwe stijl, zoals staatssecretaris Dijksma het maandagmiddag verwoordt: ,,Natuurkwesties zijn gedecentraliseerd in Nederland dus we moeten vooral met de provincies samenwerken om de nationale parken meer statuur te geven, zoals dat in de Verenigde Staten bijvoorbeeld met Yosemite National Park het geval is. Toeristen komen nu vooral nog naar Amsterdam of Kinderdijk, maar we hebben ook schitterende natuurparken, zoals de Biesbosch. Het is de vraag hoe we kunnen zorgen voor een groot netwerk van nationale parken. Met de Biesbosch hebben we een eerste stap in dat transitiemodel gezet." Het feit dat de Biesbosch open is voor bezoekers stemt haar tevreden: ,,Het is niet verstandig om een groot hek eromheen te zetten en te zeggen: 'Je mag het alleen vanaf hier bekijken'."

Voor Van Beek begint nu ondanks het succesvolle eerste weekend toch een spannende periode. ,,De eerste fase is nu klaar, maar het is natuurlijk nog maar afwachten of alle vernieuwingen aanslaan. Het zou zomaar kunnen zijn dat in de loop van het jaar nog aanpassingen gedaan moeten worden."

De tweede fase zal volgend voorjaar van start gaan. Er komt dan nog een maquette van de Biesbosch van dertig bij dertig meter nabij het museum. Ook zullen er enkele wandelpaden worden aangelegd. ,,Maar dat komt volgend jaar wel weer. Ik kijk met veel trots terug op het geleverde werk en we kunnen nu met recht zeggen dat het museum een toegevoegde waarde is voor de streek." Meer informatie over het vernieuwde museum is te vinden op: www.biesboschmuseumeiland.nl.