Noordkaap begin van bizarre tocht voor Stichting Noortje

Tim Hartman

@Namtrah09

GORINCHEM - Van de Noordkaap naar Hoogblokland. Een afstand die je niet gauw met de auto af zal leggen. En al helemaal niet lopend, zwemmend, fietsend en kanoënd. De 56-jarige avonturier Remon van Goolen gaat het doen. Met drie reisgenoten vertrekt Remon 3 mei per camper naar de Noordkaap om vervolgens op 8 mei al lopend, zwemmend, kanoënd en fietsend weer huiswaarts te keren. En niet alleen voor de sportieve prestatie, maar ook zeker om aandacht te vragen voor Stichting Noortje, waar Remon samen met zijn dochter initiatiefnemer van is.

Het is de zomer van 2013 en avonturier Remon van Goolen beklimt de Carstenszpiramide in Papoea Nieuw Guinea als onderdeel van zijn doel om alle zeven summits, de hoogste bergen per continent, te bedwingen. Alsof de klim nog niet zwaar genoeg is, bedenkt hij op de top alweer een nieuw avontuur: 2500 kilometer lopen, fietsen, zwemmen en kanoën. ,,Bij thuiskomst vroeg ik mijn vrouw wat er op ongeveer 2500 kilometer lag. Toen zijn we gaan kijken en dat bleek onder andere Moskou. 'Van het Rode Plein naar het Dorpsplein' zag hij de krantenkoppen al voor zich.

Toch werd hij van dat idee afgeholpen: te gevaarlijk. Bij de pakken neer zitten, deed Remon niet en al snel bracht een vriend hem op het idee om een tocht vanaf de Noordkaap te maken: ,,Ik vond 2500 kilometer een mooie afstand, maar dit was 3400 kilometer. Toen ben ik gaan plannen en vergeleek ik het met Rusland. Dan is Skandinavië een stuk veiliger en bovendien heeft het een prachtige natuur. Toen heb ik besloten om de langere afstand voor lief te nemen."

Een advies om naar de kou van de Noordkaap te trekken, zal door menigeen niet per se als goed bedoeld bestempeld worden, maar Remon is die kou wel gewend. Hij liep als één van de twee Nederlanders ooit een marathon op de Noord- en Zuidpool. ,,Hij wist dat ik wat gewend was", lacht Remon.

Naast de sportieve prestatie heeft de tocht nog een doel: geld ophalen voor Stichting Noortje, vernoemd naar zijn kleindochter. Dat is ook de reden dat de Noordkaap geen eindpunt, maar beginpunt is. ,,Ik wil op 30 mei hier op het Dorpsplein aankomen, georganiseerd met toeters en bellen waardoor er aandacht wordt getrokken voor de stichting. Als de Noordkaap het eindpunt zou zijn, staat er anderhalve man en een paardenkop die denken: daar heb je weer zo'n malloot", lacht Remon. ,,Bovendien wordt het weer ook gunstiger naarmate de rit vordert. En dat is fysiek gezien wel fijn."

Onderweg wordt Remon gesteund door drie reisgenoten: Wim Verhoorn, Willem Peek en Theo Sprong. ,,Wim is oud bondscoach lange afstanden en heeft de nodige medische kennis, Willem is gespecialiseerd in navigatie en Theo zorgt voor de berichtgeving. Maar ze wisselen elkaar ook af. Er rijdt er eentje met een elektrische fiets en GPS voorop en twee rijden met de camper vooruit om me op bepaalde punten te ontvangen zodat ik even kan eten of van schoenen kan wisselen."

Fietsen en hardlopen plant Remon van tevoren in, maar het zwemmen en kanoën is vooral voor het avontuur: ,,Je kunt om een meertje heen, maar je kunt hem ook oversteken. Met zwemmen en kanoën maak je niet echt kilometers, maar na het hardlopen is het ook wel fijn om je benen te strekken in een kano", legt Remon uit. Avonturier als hij is, slaapt Remon ook niet in de camper, maar in een tent.

Het avontuur is een mooie in het rijtje dat hij al heeft staan. Reisgenoot Theo schreef het boek '7 continenten, 18 marathons' over Remons avonturen. Een marathon in Nederland liep hij echter nog nooit: ,,In 1999 liep ik na een hernia mijn eerste marathon in New York. Vervolgens combineerde ik steeds mijn passie voor sporten en reizen. Ik train ook niet voor een tijd, maar geniet van het uitzicht." Ook toen hij nog nooit een berg had beklommen, ging hij de zeven summits aan waarvan hij er drie heeft voltooid.

De inspanningen in het hooggebergte en in de kou van beiden polen komen Remon nu goed van pas. ,,Ik leg ongeveer tweehonderd kilometer per dag af, heb drie rustdagen en hoop 30 mei weer heelhuids thuis te komen", sluit Remon af. Mensen die willen doneren, sponsoren of meer informatie over de tocht en de stichting willen, kunnen terecht op www.projectnoordkaap.nl of www.stichtingnoortje.nl. Al het geld dat gedoneerd wordt, komt ten goede aan Stichting Noortje.

Fotobijschrift: Avonturier Remon van Goolen tijdens een marathon op de Noordpool