• A. Mingaars

Ode aan Willem Wilmink in theater Peeriscoop

GORINCHEM Peter Mingaars & Angela van Rijthoven staan dinsdag 30 januari in theater Peeriscoop met hun ode aan Willem Wilmink. De voorstelling begint om 20.30 uur en de entree bedraagt 17,50 euro. Reserveren via www.peeriscoop.nl of 0183-690022.

'De 13 maanden van het jaar' neemt de luisteraar mee naar het leven van een adolescent en diens eerste verliefdheid. Typische Willem Wilmink thema's komen terug in de teksten: ruzie, liefde, opgroeiende kinderen en kerstmis. De liedjes worden aaneengeregen door gedichten van Wilmink, en grappige persoonlijke anekdotes over de puberteit.

'De 13 maanden van het jaar' is van origine een muziekmethode, met piano - etudes. In het boekje staat links per maand een gedicht (januari tweemaal, vandaar dertien), rechts staat de door Tony Vos gecomponeerde muziek. De teksten zijn geschreven in schijnbaar eenvoudig Nederlands, heel poëtisch, fantasievol en met veel humor. De gedichten gaan over de gedachtekronkels van een tiener. Willem Wilmink kon als geen ander kruipen in de ziel van kinderen. Wilmink heeft destijds met de leeftijd van zijn kinderen mee geschreven. Van dit boekje met piano-oefeningen voor de adolescent zijn maar weinig exemplaten uitgeven en de muziek is nooit opgenomen, (volledig) uitgevoerd of uitgebracht.

Nieuwsgiering hebben Peter Mingaars en Angela van Rijthoven samen de muziek doorgenomen, wellicht was het ook te spelen op gitaar. Dat bleek zo te zijn, Peter heeft de composities gearrangeerd en zo komt het dat deze pianomethode uitstapjes beleeft naar jazz, bossanova en popmuziek.

De foyer is één uur voor aanvang van de voorstelling geopend. De entreeprijs voor deze voorstelling bedraagt € 17,50 inclusief een gratis consumptie. Reserveren via www.peeriscoop.nl of 0183-690022