• Gemeente Gorinchem

Onderzoek naar lood in speeltuinen

GORINCHEM Medewerkers van de Omgevingsdienst doen deze week onderzoek naar de bodem van diverse speeltuinen in Gorinchem. Het gaat om het meten van loodconcentraties. Het onderzoek loopt tot en met vrijdag 15 februari. De Omgevingsdienst voert dit onderzoek uit in de gehele provincie Zuid-Holland. De uitkomsten van het onderzoek worden verwacht in maart.

Door eeuwenlang gebruik zit er op veel plaatsen in Zuid-Holland lood in de bodem, ook in Gorinchem. Het is een typisch probleem van oude binnensteden. De speelplekken in Gorinchem die medewerkers van de Omgevingsdienst onderzoeken, zijn: Wilhelminaplein 97, Westerstraat 3, Voetbalveld Buiten de Waterpoort, Klimtoestel Buiten de Waterpoort, Strandje Buiten de Waterpoort, Anna's Hofje 5, Vijfde Uitgang/Vissersdijk, Lindeboom/Heerenlaantje 63.

Het bodemonderzoek is belangrijk voor de gezondheid. Lood kan negatieve effecten hebben, vooral bij kinderen tot 6 jaar. Zij kunnen lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het buiten spelen. Daarom vindt het onderzoek plaats bij de kinderspeelplaatsen.

De gemeente verwacht weinig problemen op de door de Omgevingsdienst uitgekozen speelplekken. Maar er kan een probleemlocatie tussen zitten.