• Theater De Vijfzinnen: na 1 juli nog perspectief of einde verhaal?

    Egberts Egberts

Onrust over toekomst De Vijfzinnen

GORINCHEM Een theatermaker die op de zeepkist gaat om een vurig pleidooi te houden voor behoud van een groot theaterpodium voor een stad die zich jarenlang 'cultuurhoofdstad van de regio' mocht noemen.

door Egbert Egberts

Literair schrijver Bredero verwoordde met zijn lijfspreuk ''t Kan verkeren' dat het echt een keer anders kan lopen dan je van tevoren verwacht en hoopt. Wat er in de Gorcumse galerijen van het stadhuis gebeurde was ook enigszins vergelijkbaar met een gebeurtenis uit zijn boek 'De klucht van de koe'. In deze klucht wordt de koe gestolen van een boer die zo dom is dat de dief de boer zelf de koe weer voor hem laat verkopen. Alleen slaat dit niet helemaal op de Klucht van De Vijfzinnen.

Theatermaker Teus van der Stelt hield  voorafgaand aan de raadsvergadering van de gemeente Gorinchem voor dat een stad zonder theater 'geen stad maar een dorp is'. Zijn betoog was doorspekt van realiteitszin en emotie. ,,Dit doet me wat. Het kan zomaar zijn dat we met ons plan Ondertussen om een tijdelijk theater Buiten de Waterpoort te willen neerzetten geen vervolg op ons initiatief zien. Geen Groot Podium, dat zou funest zijn voor veel mensen die van theater houden of die aan theatervoorstellingen werken om deze te kunnen tonen. Dat is een scenario waar ik niet aan wil denken en ik roep de gemeenteraad dan ook op om hier wat aan te doen."

Diverse lokale theatermakers en -liefhebbers onderstreepten zijn betoog. Er was sprake van onrust, zo liet één van hen zich ontvallen. ,,Daar moet het college maar daar moet zeker ook de gemeenteraad wat mee doen. Dit kan zo niet langer."Verwarring ontstond ook toen wethouder Dick van Zanten in de gemeenteraad met droge ogen probeerde te zeggen dat sluiting van De Vijfzinnen niet beoogd was door het college. Hij verwoordde het iets anders, maar voor een aantal theatermensen kwam het op hetzelfde neer. ,,Dat de wethouder hier zegt dat de organisatie van het theater De Vijfzinnen niet door kan na 1 juli is onzin. Het bestuur is niet gevraagd om hierin mee te denken. Sterker nog, het was maandenlang angstvallig stil vanuit het stadhuis. Worden wij gevraagd om door te willen gaan, dan zeggen we volmondig ja. Maar hier trekt iemand zijn eigen agenda. En dat vinden wij vreemd. Wij zijn benieuwd wat er op 19 juni uit de koker van het college komt. Geen theater De Vijfzinnen meer? Wat heeft een nieuwe cultuurnota dan nog voor zin?"