• SONY DSC

Ontmoet een vluchteling

GORINCHEM Bij Peter van Mersbergen ontstond eigenlijk toevallig en ongepland het idee voor 'Meet and Eat' in Gorinchem. Hij sprak erover met iemand op Facebook en zomaar had hij de Facebookpagina opgericht. Ondertussen zijn er al meer dan 100 likes op de pagina en bijna twintig aanmeldingen van mensen die graag een vluchteling ontmoeten en daar mee willen eten.

Ondertussen zijn er zelfs al drie e-mails binnengekomen van mensen die ook organisatorisch willen helpen, vertelt Peter enthousiast. ,,Het is absoluut niet uniek hoor, dit idee, het is al in meerdere steden bedacht en soms zelfs al gedaan. Maar in dit geval, met zo'n project is dat ook absoluut niet belangrijk", zegt hij.

Hij zoekt naar woorden, hij probeert uit te leggen dat hij blij is dat Gorinchem de vluchtelingen op gaat vangen. Maar dat het natuurlijk helemaal geen blije gelegenheid is dat er vluchtelingen zijn. Vaak voegt hij aan 'leuk project' toe dat het natuurlijk 'leuk' tussen aanhalingstekens is. Want het is helemaal niet leuk dat er vluchtelingen zijn.

Maar, omdat ze er toch komen hoopt hij dat wij als kleurrijke stad de mensen die opgevangen zullen worden gastvrij zullen ontvangen. ,,Ik hoop dat met een project als dit de kloof kleiner wordt voor bijvoorbeeld de mensen die tegen zijn en de mensen die voor zijn. Misschien sijpelen de positieve verhalen wel door, dat zou heel mooi zijn. Daarnaast denk ik dat het goed (tussen aanhalingstekens) zal zijn de achtergrondverhalen te horen, wat ze hebben meegemaakt. Hoewel ik niet verwacht dat ze in een keer alles zullen vertellen hoor."

Er zijn al twee locaties geweest die hebben voorgesteld grotere groepen te ontvangen. ,,Nu is het eerst een kwestie van het COA spreken, volgende week is er weer een voorlichtingsbijeenkomst voor beurtbewoners. Daar zal ik het bespreken, zodat we hopelijk gelijk van start kunnen wanneer de vluchtelingen aankomen. Niet dat we dan pas de voorbereidende fase in gaan."

Nu is Van Mersbergen nog bezig met de praktische dingen. ,,Wat moeten we te eten maken, iets Nederlands, iets wat ze juist al kennen vanuit de eigen cultuur of misschien een bijzonder gerecht. Daar moeten we over na denken." Hij is wel duidelijk van mening dat het geloof en de cultuur van de vluchtelingen gerespecteerd moet worden, voor mensen met een Islamitische achtergrond geen varkensvlees dus.

,,Het zou me ook zo leuk lijken als Gorcummers met een bijvoorbeeld Griekse of Turkse achtergrond hier aan mee zouden doen, maar daar heb ik nog geen aanmeldingen van", vertelt hij. Maar wat niet is kan nog komen. Op Facebook 'Meet and Eat Gorinchem' staat meer informatie, opgeven kan ook via meetandeat@ziggo.nl.