• gp-foto

    foto: GP-foto

Ontmoeten door samen te ontbijten

GORINCHEM In een wereld van tablets en telefoons weer teruggaan naar de ouderwetse, beproefde manier van elkaar ontmoeten. Dat is waar het om draait bij het Open Havenontbijt, dat georganiseerd wordt op de jaarlijkse Open Havendag.

door Laura van Horik

Zaterdag 21 mei staan er langs de haven van Gorcum 25 tafels voor 8 personen klaar waar mensen onder het genot van een ontbijtje contact kunnen leggen en praatjes kunnen maken.

Johan Hania, bedrijfsleider van Riveer en initiatiefnemer van het ontbijt, bedacht zich dat het leuk zou zijn als er iets plaats zou vinden waarvoor mensen uitgenodigd worden. Al brainstormend ontstond het idee voor een ontbijt met Open Havendag, waar de hele stad dan ook voor uitgenodigd wordt. Hania zegt: ,,Je moet ergens beginnen. Mensen kunnen op deze manier met elkaar in contact komen en de tafels blijven na het ontbijt staan, dus iedereen kan gedurende de dag nog nieuwe contacten leggen of gezellig met elkaar praten. We hopen dat het goed gaat, want dan kunnen we misschien wel een keer naar een recordpoging voor 'De langste ontbijttafel' toe. We denken eraan om het dan door de winkelstraten op te zetten, zodat ook alle winkeliers eraan mee kunnen werken. Dat zou natuurlijk leuk zijn."

Ro van Doesburg en Jack van Mildert van De Spreekkamer van de stad, hebben het idee verder uitgewerkt. Volgens Van Mildert is het een soort ontmoetingsexperiment en daarnaast een laagdrempelige manier van ontmoeten. ,,Wij hebben brood geregeld en het is de bedoeling dat iedereen die komt, zelf beleg meeneemt. Op deze manier kunnen ze dat gaan uitwisselen onder het motto 'brood en delen'. Op voorhand hebben we al wat mensen uitgenodigd, waarvan de moskee, een sportclub, mensen vanuit Griekse gemeenschap en vluchtelingen al aanwezig zijn. Een heel divers gezelschap dus. De koffie en thee zijn geregeld en een aantal studenten gaan de mensen als het ware als lakeien helpen de weg te wijzen. Daarna kan het feest beginnen!"