• Staatsbosbeheer
  • Staatsbosbeheer

Onveilige speeltoestellen Lingebos worden verwijderd

VUREN Voor de veiligheid van spelende kinderen haalt Staatsbosbeheer onveilige speeltoestellen weg uit het Lingebos in Vuren. Het gaat om toestellen op de ligweide en in het speelbos. Dit wordt voor het einde van maart uitgevoerd. De toestellen vertonen rotte plekken, onderdelen zitten los of er is gevaar voor beknelling. De toestellen zijn niet meer te repareren. Sommige toestellen die met kleine reparaties te maken zijn, worden gerepareerd en blijven dus staan. Voor het drukkere seizoen start, is het Lingebos dan weer veilig.

Uit periodieke veiligheidscontroles is gebleken dat vijf speeltoestellen niet veilig meer zijn. De houten speeltoestellen in het speelbos en op de ligweide hebben hun maximale levensduur bereikt en dat is te zien. Deze toestellen hebben veel rotte plekken en zijn niet meer te repareren. Onderdelen kunnen afbreken tijdens het gebruik of kinderen kunnen met hun vingers of kleding vast komen te zitten.

De hoge glijbaan op de ligweide is niet geschikt voor jonge kinderen, maar wordt wel door die leeftijdsgroep gebruikt. Het valgevaar voor die jonge kinderen is groot. Bovendien bevat de glijbaan losgeraakte onderdelen die verwondingen kunnen geven. Daarom haalt Staatsbosbeheer de glijbaan weg.

Op dit moment is de financiering van de recreatieve voorzieningen in het Lingebos niet toereikend. Daarom plaatst Staatsbosbeheer nu geen nieuwe speeltoestellen terug. Ook op andere onderdelen heeft het Lingebos aandacht nodig. Staatsbosbeheer onderzoekt momenteel samen met betrokkenen uit de omgeving wat de wensen en mogelijkheden zijn voor het Lingebos. De verwachting is dat daarover eind 2019 meer duidelijkheid komt.