• V.l.n.r. Ben Heerink, Sander Wansing en Piet van Andel bij het ringen en opmeten van Sander-Ben de Vogelaar

  Louis van Oort
 • Sander Wansing (r.) en Ben Heerink met de naar hen vernoemde ooievaar

  Louis van Oort
 • Sander-Ben wordt gewogen. 3,80 kilo schoon aan de haak

  Louis van Oort
 • De 'drie van De Lutte'

  Louis van Oort
 • Louis van Oort
 • Sander-Ben de Vogelaar

  Louis van Oort
 • De biometrische gegevens van de zes geringde ooievaars

  Louis van Oort
 • Massale belangstelling van de pers voor het ringen van de ooievaars

  Louis van Oort
 • Na de drie van De Lutte werden ook de drie uit Nijverdal geringd

  Louis van Oort
 • Na de drie van De Lutte werden ook de drie uit Nijverdal geringd

  Louis van Oort

Ooievaarsdrama loopt goed af; de 'drie van De Lutte' in Herwijnen geringd

HERWIJNEN Als ei ter wereld gekomen in Overijssel maar verder als jong opgegroeid in Herwijnen: donderdag 11 juli werden de 'drie van De Lutte' geringd.

door Louis van Oort

Misdaad, dierenleed én een gelukkig afloop. De Telegraaf zou smullen van een verhaal met die ingrediënten, en dat deed het dan ook. Onder massale belangstelling van de pers werden donderdag in Herwijnen drie ooievaarsjongen geringd die twee maanden geleden landelijk in het nieuws waren gekomen. 

VAN HET NEST GEKNALD Wat was er ook weer gebeurd? Begin mei kreeg de ooievaarsopvang van Piet en Marga van Andel in Herwijnen de vraag of ze plaats hadden voor vier ooievaarseieren om uit te broeden. In De Lutte, gemeente Losser (Overijssel), was namelijk vanuit een auto het mannetje van een ooievaarspaar doelbewust van een nest met eieren geknald. Het vrouwtje zou er vervolgens alleen voor hebben gestaan en dat had geheid fataal uitgepakt volgens STORK, de Nederlandse organisatie die zich inzet voor onderzoek naar en bescherming van ooievaars. ,,Ze zal op de eieren blijven liggen om ze warm te houden en om ze te beschermen en daardoor zal ze zelf verhongeren. Het gevolg hiervan is, dat ook de eieren verloren gaan."

Na goed overleg werd besloten de vier eieren uit het nest te halen, waarna Sander Wansing en Ben Heerink van vogelwerkgroep Losser ze naar Herwijnen vervoerden. Met zeer veel zorg werden de eieren uitgebroed. En hoewel één jong in het ei overleed, groeiden de overige drie in goede gezondheid op.  De eerste van de drie kwam op 17 mei uit het ei. In dit speciale geval kreeg dit eerste kuiken een naam: Sander-Ben de Vogelaar. Het is dus vernoemd naar de eerder genoemde leden van vogelwerkgroep Losser die op eigen gelegenheid en kosten de eieren naar Herwijnen hadden gebracht. De overige kuikens kregen geen naam.

PRACHTIGE ERVARING Inmiddels zijn de jongen vrijwel volgroeid en donderdag werden ze dus geringd. Uiteraard was als eerste Sander-Ben de Vogelaar aan de beurt en Sander Wansing kreeg de eer 'zijn' vogel te ringen. Dit onder begeleiding van Piet van Andel, die dit al talloze malen heeft gedaan op zijn ooievaarsstation. Van Andel verzorgde ook de biometrie, oftewel, het opmeten van onder meer de snavels en het wegen van de jongen. Ben Heerink noteerde alles keurig.

Wansing vond het een prachtige ervaring om zijn bijna-naamgenoot vast te houden. ,,Normaal ringen we ze op het nest, en dan zijn ze pas een week of vijf oud. Deze jongen zijn al veel groter. Het is ook een mooi verhaal dat we, na die heftige periode nadat het mannetje van het nest geschoten was, dit positief kunnen afsluiten." Het was overigens een behoorlijke rit voor de vier leden van de vogelwerkgroep Losser helemaal naar Herwijnen (,,Een uurtje of twee"), maar al meteen toen Wansing de eieren bracht, wist hij dat het goed zat met de zorg. ,,Als het hier niet lukt, lukt het nergens."

VROUWTJE VERONGELUKT Vandaar ook dat hij vrij kort na het drama in De Lutte weer de rit naar de Betuwe kon maken. Bij het nabijgelegen Nijverdal was namelijk een vrouwtje verongelukt dat op drie eieren zat. Ook deze eieren zijn uitgebroed in de Betuwe en ook deze drie jongen werden donderdag gering door Piet en Sander.

De jonge ooievaars gaan de komende weken steeds vaker vliegoefeningen doen, zodat ze binnenkort net als hun soortgenoten, die overal in en rond Herwijnen te zien zijn, het luchtruim kunnen kiezen. En als alles goed gaat, sluiten ze zich zo medio augustus aan bij groepen ooievaars die naar het zuiden trekken om te overwinteren. Als volwassen vogel keren ze dan over twee of drie jaar terug naar Nederland.

Of dat in de omgeving van De Lutte of Herwijnen wordt, gaan we zien. Hopelijk kan dat rond die tijd worden vastgesteld aan de hand van de rongen die donderdag 11 juli door Sander en Piet zijn aangebracht.