Opening afhaalpunt Giessenburg

GIESSENBURG - Bibliotheek AanZet opent woensdag 4 februari om 15.00 uur een afhaalpunt in de Leeszaal Giessenburg, de voormalige bibliotheek. Dit doet zij in nauwe samenwerking met gemeente Giessenlanden en dorpsraad Giessenburg. Het afhaalpunt vervangt de bibliotheek zoals men die kende in Giessenburg, en is onderdeel van de nieuwe bibliotheekdienstverlening in Giessenlanden. Afhaalpunt Giessenburg is drie dagen per week geopend, en wordt gerund door enthousiaste bibliotheekvrijwilligers. Iedereen is van harte welkom om tijdens de opening, onder het genot van koffie met iets lekkers, kennis te maken met het afhaalpunt.

Als gevolg van besluitvorming van de gemeenteraad in 2012 hebben de bibliotheken Arkel en Giessenburg per 1 december 2014 hun deuren gesloten. Afgelopen maanden vond er intensief overleg plaats tussen de gemeente, dorpsraden en de Bibliotheek AanZet over een vernieuwd bibliotheekconcept voor de inwoners. Op 11 december 2014 heeft de gemeenteraad Giessenlanden ingestemd met het voorstel om de bibliotheekdienstverlening in Giessenlanden een nieuwe vorm te geven. Het plan omvat twee afhaalpunten in Arkel en Giessenburg, en online reserveren van de landelijke collectie bij de Bibliotheek AanZet. Ook maakt de Bibliotheek op school op alle basisschoollocaties er deel van uit. Op 4 februari opent de Bibliotheek AanZet een afhaalpunt in Leeszaal Giessenburg. Met de betrokken partijen zijn er momenteel gesprekken gaande om ook in Arkel een afhaalpunt te realiseren.

Het afhaalpunt is te vinden in Leeszaal Giessenburg en vervangt de voormalige bibliotheek. Bibliotheekleden kunnen er materialen (boeken, muziek, dvd's) inleveren, reserveren en afhalen. Er is een Top Tien van meest actuele boeken aanwezig, die men direct kan lenen. Andere materialen kunnen vooraf gereserveerd worden in de (online) catalogus van de Bibliotheek AanZet, en worden twee keer per week afgeleverd bij het afhaalpunt. Leden kunnen ook terecht in andere vestigingen van de Bibliotheek AanZet. Het afhaalpunt wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers van de Bibliotheek AanZet. Tijdens openingstijden staan zij klaar om bezoekers te helpen bij het terugbrengen, reserveren en lenen van materialen.

De realisatie van afhaalpunt Giessenburg is mede mogelijk door samenwerking met dorpsraad Giessenburg. Zij heeft de collectie van de voormalige bibliotheek Giessenburg in beheer genomen, deze maakt nu geen deel meer uit van de dienstverlening van de Bibliotheek AanZet. Inwoners van Giessenburg kunnen deze collectie echter nog wel gebruiken, middels het initiatief De Dorpskamer. Dorpsraad Giessenburg zal de inwoners hier binnenkort over inlichten.