Opening Gorcum Design Week

GORINCHEM Vrijdag 23 maart vindt in de Affuitloods de opening van de eerste Gorcum Design Week (GDW) plaats. Tijdens de Gorcum Design Week (23 tot 30 maart) stellen derdejaars leerlingen hun ontworpen kapstokken tentoon voor publiek. Tijdens de opening worden ook de winnaars van de Gorcum Design Award bekendgemaakt.


Het wordt als een gemis ervaren dat weinig leerlingen beeldende vorming kiezen als examenvak. Er zijn genoeg jongeren met talent, maar ze worden vaak 'tegen gehouden', omdat andere vakken meer perspectief zouden bieden. Hierdoor ontstaat een tekort aan vakmensen en aan creatieve denkers. Tijdens een korte brainstorm is het idee ontstaan van de GDW. Dit kan een inspiratiemiddel zijn voor scholieren om te kiezen voor kunstvakken.

Het project is voor alle voortgezet onderwijsscholen in Gorinchem, met als voorkeur voor derdejaars leerlingen. Aan deze 1e editie doen ongeveer 250 derdejaars leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap, Fortes Lyceum en het Gymnasium Camphusianum mee. Individueel of in tweetallen maakten de leerlingen in totaal 135 kunstwerken, geïnspireerd op de kapstok. Het thema en basismateriaal (altijd in combinatie met gerecycled materiaal) wordt jaarlijks opnieuw bepaald door de kunstvakdocenten.