• foto: GP-buro
  • foto: GP-buro
  • foto: GP-buro
  • foto: GP-buro
  • foto: GP-buro
  • foto: GP-buro
  • foto: GP-buro

Oplossing voor uitdroging en eenzaamheid

GORINCHEM In de Kamer van de Tussentijd is sinds vrijdag de Buitenpotse Opvang gevestigd. Een plek waar planten van vakantiegangers op liefdevolle wijze worden verzorgd door Harald de tuinman en cliënten van Woonzorgcentrum Steijndeld. Een win-win situatie want de plantjes hebben een heerlijke zomervakantie en de achterblijvers, die zorg dragen voor al dat groen in de kas, gaan een minder eenzame tijd tegemoet. Uitdrogingsverschijnselen én eenzaamheid worden voorkomen.

door Mirjam de Swart

De Buitenpotse Opvang is een project van De Spreekkamer dat net als het project Praten èn Breien dat vorig jaar plaatsvond, vooral bedoeld is om de eenzaamheid te lijf te gaan. ,,Zeker in de vakantietijd kunnen achterblijvers zich nog wel eens eenzaam voelen. Ik vind het belangrijk om daar aandacht voor te blijven vragen. Niet op een ingewikkelde manier, maar op ludieke wijze", legt Jack van Mildert van De Spreekkamer uit. 

Vrijdag werd de Buitenpotse Opvang officieel opengesteld voor het achterblijvende groen. Wethouder Ro van Doesburg overhandigde de eerste plant (een zorgenkindje) aan Harald de Tuinman. ,,Ik val direct door de mand, want ik heb dit plantje het afgelopen jaar niet zo goed verzorgd. Het plantje heeft een jaar lang geen liefde en aandacht gekregen. Ik ga mijn leven beteren als hij terugkomt van zijn vakantie hier in de kas", belooft de wethouder. 

Het achterblijvende groen kan tot en met 15 september verblijven in de kas. Daar worden ze liefdevol verzorgd door Harald de Tuinman. Hij krijgt ondersteuning van enkele cliënten van woonzorgcentrum Steijndeld. ,,Het gaat om cliënten met niet aangeboren hersenletsel, een speciale doelgroep van Steijndeld", legt Jolanda Bosman, begeleidster bij Steijndeld uit. ,,Op deze manier hopen we dat de cliënten meer midden in de samenleving komen te staan. Eenzaamheid is vaak een groot probleem bij deze mensen. Door aan dit project mee te doen kunnen ze nieuwe dingen leren, andere mensen ontmoeten, iets voor een ander betekenen. Dat is ontzettend waardevol", aldus Corrine Wolsheimer, eveneens begeleidster bij het woonzorgcentrum.

Harald de Tuinman heeft er in ieder geval zin in. ,,Als je goed voor planten zorgt, zorgen de planten goed voor jou. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten voor rust zorgen en de stress verminderen. Ik hoop dat veel mensen hun planten een fijne vakantietijd toewensen en naar de Buitenpotse Opvang brengen. Ik hoop dat het hier binnenkort groen ziet van de planten."

De service van de Buitenpotse Opvang  wordt tot en met 15 september aangeboden door De Spreekkamer. De opvang is gevestigd op de begane grond van het Gorcums Museum. Op woensdag van 14.00 -15.00 uur en op vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur is Harald de Tuinman aanwezig voor het inloopspreekuur. Planten kunnen tijdens openingstijden van het museum worden afgegeven. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van maandag.