• Het flowerpowerbusje uit de film.

    Regionaal Archief Gorinchem

Opname 'Drop Out' in Gorinchem

GORINCHEM Cineast Pim de la Parra en Wim Verstappen kwamen in 1969 naar Gorinchem voor de opname van 'Drop Out', ook bekend onder de naam 'De meester kan me nog meer vertellen'. In deze jeugdfilm trekt een groepje Amsterdamse scholieren door Nederland met een flowerpowerbusje. Volgens de krant zelfs beschilderd met blote vrouwen. Ze prediken een opstand tegen het heersende onderwijssysteem. Leerkrachten richten de 'Vereniging van Verontruste Leeraren' op en ze proberen de bus te saboteren. Dat wil niet erg lukken.

Volgens het draaiboek werden de scholieren in Gorinchem door oom agent weggestuurd. Deze scène kwam men bewust in Gorinchem draaien. De stad kwam landelijk vaak in het nieuws vanwege burgemeester Van Rappard, door regisseur Verstappen omschreven als 'de grootste showfiguur'. De reactionaire en adellijke Van Rappard – vaak aangeduid als moraalridder – moest natuurlijk niks hebben van opstand tegen het wettig gezag, een belangrijk thema eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Nu wordt voor een beter klimaat (inclusief het schoolklimaat?) gestaakt door scholieren.

De film werd in het Parool omschreven als 'vreselijk vriendelijke en volstrekt pretentieloze komedie waarin alles wordt gerelativeerd met erg simpele humor'. Daar gaat het revolutionaire hart niet bepaald sneller van kloppen. Bezoek trok de film nauwelijks in onze hoofdstad, waardoor die daar al snel uit roulatie werd genomen. Waarschijnlijk draaide de film niet eens in Gorinchem, zodat slechts een enkele bliek de beelden gezien heeft die werden geschoten Buiten de Waterpoort en bij het politiebureau in de Hoge Torenstraat. Naast scholieren deden aan de film ook mee Koos Postema en Eugenie Herlaar, terwijl Jan de Bont achter de camera stond. Dat camerawerk, daarover was iedereen het eens, was voortreffelijk.

Dit artikel is onderdeel van een serie die het Regionaal Archief Gorinchem maakt in het kader van zijn vijftigjarig jubileum.