• gp-foto

    BDUmedia

Oppositie is het zat

GORINCHEM De Gorcumse oppositiepartijen nemen tijdens de raadsvergadering van 29 september een duidelijk standpunt in. ,,Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat wij met alles meegaan", laat Pierre Schefferlie (PvdA) weten.

door Tim Hartman

Het heeft alles te maken met het opstappen van Ilhan Tekir uit de GroenLinks-fractie waardoor de oppositie nu met vijftien zetels ruim de meerderheid heeft tegenover de tien zetels van de coalitie. In eerdere vergaderingen lieten oppositiepartijen weten die macht niet te gaan misbruiken, maar nu is de maat vol. PvdA, Stadsbelang, CDA, D66 en Fractie Hoogesteger hebben al een vooroverleg gehad en komen tijdens de raadsvergadering van 29 september met een helder statement.

Aangezien de oppositie inmiddels drievijfde van de gemeenteraad vormt, wordt het tijd voor een raadsbreedakkoord in plaats van enkel een coalitieakkoord: ,,Eigenlijk wil je nu nieuwe verkiezingen, maar dat kan niet op gemeenteniveau. Het opstappen van Tekir is al het zoveelste incident. We willen dan ook het coalitie-akkoord gaan bijsturen. Niet alleen zijn we op milieu-vlak het lelijkste eendje van Gorinchem, ook cultuur en zorg hebben meer aandacht nodig", legt Schefferlie uit. ,,Om over het Rekenkameronderzoek en het niet doorgaan van de Champions Cup nog maar te zwijgen."

Op 29 september is er een debat omtrent de gevolgen van de vorming van een elfde fractie, de fractie van Ilhan Tekir, in de gemeenteraad. ,,Het is niet zo dat het maar één raadslid minder is voor de coalitie. Het is ook weer één raadslid meer voor de oppositie", aldus Schefferlie. Lennert Onvlee (CDA) vult aan: ,,Ook democratisch gezien is het niet meer dan logisch dat de oppositie invloed krijgt op het coalitieakkoord."

Label:

Champions Cup