• Gorcums gemeentehuis

    BDUmedia

Oppositie niet onder de indruk van concept Gorcums Akkoord

GORINCHEM De toekomstige oppositie in de Gorcumse gemeenteraad wordt nog niet laaiend enthousiast van het concept van het Gorcums Akkoord. Er mist volgens de partijen financiële onderbouwing, er worden te weinig keuzes gemaakt in het 55-tal aan prioriteiten en de partijen vragen zich af waarom de stad wederom geraadpleegd wordt na de 'Visie van de Stad' én de verkiezingen.

Door Tim Hartman

VVD, ChristenUnie-SGP, SP en GroenLinks maakten de afgelopen raadsperiode af als minderheidscoalitie, maar moeten de komende vier jaar plaatsnemen in de oppositie. Net als Gorcum Actief en D66, die dat al deden. Zij zijn door de nieuwe coalitie (Stadsbelang, Democraten Gorinchem, PvdA en CDA) gevraagd om een eerste reactie te geven op het concept.

Het elf pagina's tellende concept, waarop iedere Gorcumer deze week zowel online als fysiek nog mag reageren, roept veel vraagtekens op bij de partijen uit de oppositie. Ze missen vooral een financiële onderbouwing. Everdien Hamann van Gorcum Actief: ,,De dadendrang om te investeren is groot, maar er is geen financiële onderbouwing. In het verleden is teveel geld uitgegeven, toen is er bezuinigd, gaan we nu weer teveel geld uitgeven? Dat jojo-effect is niet wenselijk. Ze moeten keuzes maken. Wat vinden ze belangrijk? Je kunt gewoon niet alles betalen. Het is veel te makkelijk om zo'n lijstje te maken."

PRIORITEITEN Met 'zo'n lijstje' bedoelt Hamann de lijst met 55 prioriteiten. Attie Mager (VVD): ,,Laten we het ambitieus noemen. ,,Als je 55 prioriteiten hebt, is niets meer een prioriteit", vindt Marjo Molengraaf van ChristenUnie-SGP. Eva Dansen (SP) is het daarmee eens: ,,Ze boffen nog, want ze mogen in een financieel gezonde tijd aan de slag dus er is ook ruimte, maar daarin moeten ze wel kiezen. Allemaal gaat natuurlijk niet lukken."

Molengraaf: ,,Er is echt een gebrek aan focus. Bovendien staat er ook weinig nieuws in het concept. Wat ze eigenlijk zeggen is dat ze alles wat de afgelopen jaren is ingezet met meer daadkracht gaan uitvoeren. Dat moeten we dan maar zien." Hammann voegt toe: ,,Wij zien besturen niet als het opstellen van verlanglijstjes, maar meer als prioriteiten stellen, geld vrijmaken, verantwoorden en vervolgens vier jaar keihard werken."

INSPRAAK Online kunnen mensen vanaf gisteren in twee rondes meedenken. Tot en met vrijdag 11 mei kan iedereen vragen beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. Vanaf vrijdag tot en met zondag 13 mei kan dan weer gestemd worden op de gegeven antwoorden. Zaterdag 12 mei tussen 14.00 en 16.30 uur is er de mogelijkheid op het stadhuis input te leveren. ,,Eerst de 'Visie van de Stad', daarna de verkiezingscampagne, toen de verkiezingen zelf en nu wordt de stad opnieuw bevraagd. Je moet uitkijken voor een bepaald soort vermoeidheid bij de mensen", vindt Molengraaf van de nieuwe inspraakrondes. Dansen is het daarmee eens: ,,Het is de verantwoordelijkheid van de partijen om na de verkiezingen, waar mensen dus mogen stemmen, met een mooi coalitieprogramma te komen."

VAAG Mager besluit: ,,Ik zie te weinig 'hoe, wanneer en hoeveel kost het'. Het is allemaal nog wat vaag en globaal. Wellicht dat het na de inspraak van de mensen concreter wordt." Molengraaf: ,,Vooralsnog heb ik niet zoiets: 'Had ik maar bij deze coalitie gezeten, want zij weten de komende jaren echt van aanpakken'."

De partijen geven aan dat tijdens de raadsvergadering op 24 mei een uitgebreide inhoudelijke reactie volgt. Dan wordt het definitieve akkoord besproken. Ilhan Tekir van D66 hield het voor nu daarbij: ,,Ik vind het netjes om dan pas te reageren. Wat wij wel jammer vinden vinden, is dat er niet is aangestuurd op een raadsbreedakkoord."