• Een creatie van Pauline Nijenhuis.

    Ivonne Zyp

Oproep: Voor de draad ermee!

GORINCHEM Borduren, het versieren van textiel of andere materialen met naald en garen. Tuttige handarbeid? Niet in de komende tentoonstelling in het Gorcums Museum! Ook kunstenaars en bekende modeontwerpers passen tegenwoordig borduurkunst toe. Het museum organiseert vanaf 7 april de expositie 'Voor de draad ermee!' over borduren door de eeuwen heen. Een ambachtelijke kunstvorm die helemaal terug is.

Rubriek Gorcums Museum

SYMBOLISCHE BETEKENIS De mooiste creaties passeren de revue: voorbeelden uit Nederlandse mode van vroeger en nu, antieke kerkelijke gewaden en topstukken uit onder meer de Turkse, Griekse, Irakese en Syrische cultuur. Daar heeft borduurkunst een belangrijke symbolische betekenis bij onder meer geboorte, huwelijk en dood. Ook religie en de zon, als brenger van het leven, zijn onderwerpen die - vaak met veel virtuositeit - verbeeld worden.

Het is een bijzondere selectie uit museale en particuliere collecties. Bruikleengevers zijn onder meer het Textile Research Centre in Leiden, Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Gemeentemuseum Den Haag.

KUNSTZINNIG Een aantal hedendaagse beeldend kunstenaars toont recent werk waarin borduurtechniek wordt gebruikt. In de tentoonstelling vormen zij het bewijs dat borduren, op het allerhoogste kunstzinnige niveau toegepast, tot spectaculaire resultaten kan leiden. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Mariëlle van den Bergh, Dorothée van Biesen, Barbara Broekman, Malou Busser, Cora de Kok, Pauline Nijenhuis, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tilleke Schwarz, Rob Scholte en Sylvia Terwisscha van Scheltinga.

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben leden van vereniging MerkWaardig werken geborduurd met het thema 'Hollands Glorie'. Die laten een grote diversiteit in technieken en interpretatie van dit onderwerp zien en vormen een mooie afspiegeling van de vereniging die dit jaar haar 30-jarige jubileum viert. Het museum organiseert gedurende de tentoonstellingsperiode borduurmiddagen en workshops.

OPROEP Het Gorcums Museum komt voor deze museumrubriek graag in contact met inwoners van Gorcum en regio die 'iets' hebben met borduren of het werken met textiel in het algemeen. Als u het leuk vindt nemen we u graag een interview af en wordt uw creatie - of een door u gekoesterde aankoop of erfstuk - in een speciale vitrine tentoongesteld.

U kunt daarover contact opnemen door een mailtje te sturen naar conservator Rob Kreszner: r.kreszner@gorinchem.nl.