• dBvN

Oranje Fonds steunt 'Eten Verbindt' met 25.000 euro

GORINCHEM De Bank van Noppes (dBvN) in Gorinchem gaat een droom verwezenlijken met steun van het Oranje Fonds. De bank ontving van het fonds een bedrag van 25.000 euro om het project 'Eten Verbindt' te realiseren. Daarmee wordt in de Bank van Noppes een professionele keuken gebouwd, bestemd voor maatschappelijke doeleinden.

,,We zijn ontzettend blij met deze bijdrage", zegt Elise Vahlkamp, die samen met Johan de Boon namens dBvN het project leidt. ,,We hebben grote plannen. De eerste ideeën liggen al op tafel. Het is de bedoeling dat we de huidige tuinkamer van de bank inclusief onderliggende kelder tot professionele keuken omtoveren. De keuken wordt opengesteld voor iedereen die er gebruik van wilt maken, met als doel om mensen met elkaar te verbinden. We denken onder andere aan koken met vluchtelingen en kinderen van het aan de bank grenzende kinderdagverblijf. Ook leerlingen van de Kleine Wereld, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen vinden hier een plek waar ze hun kookkunsten kunnen tonen. Ideeën om de keuken maatschappelijk in te zetten zijn vanaf nu welkom."

dBvN zoekt sponsors die willen helpen met de inrichting van de keuken. Elise Vahlkamp: ,,De 25.000 euro van het Oranje Fonds is een fors bedrag, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Dat geld gaat voor een groot deel op aan bouwtechnische aanpassingen van de tuinkamer. We zoeken mensen en organisaties die 'Eten Verbindt' willen steunen. Dat kan met borden, glazen, keukengereedschap, verf, gordijnen, wandbekleding, noem maar op."

De planning is dat de keuken komend voorjaar in gebruik wordt genomen. Elise Vahlkamp ziet het gebeuren dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima de openingshandeling verrichten. ,,We gaan er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen."

De koning en koningin zijn sinds de oprichting beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo'n 9.300 initiatieven, die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn en begrip krijgen voor elkaar. Het Oranje Fonds wordt o.a gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto, en door vrienden en bedrijven.