• Everdien Hamann

Orgelconcertjes in de Schuilkerk

GORINCHEM In de Lutherse Schuilkerk aan de Langendijk in Gorinchem wordt in augustus een nieuwe serie orgelconcertjes gegeven. Vorig jaar is deze reeks gestart op de zaterdagmiddagen om 16.15 uur. Dat was een ongekend succes. Ook dit jaar is er door de landelijk bekende organisten een gevarieerd programma voorbereid om in dit intieme kerkgebouw te beluisteren.

Op zaterdag 3 augustus bijt de Goudse stadsorganist Gerben Budding het spits af. Een week later, op 10 augustus, is de Gorcumse organist Nico Blom te beluisteren. Op 17 augustus komt organist Gerben Mourik uit Oudewater concerteren. Nog een week later, op 24 augustus, sluit organist Geerten Liefting uit Woerden deze serie orgelconcertjes af. Alle uitvoerende musici zijn professionele organisten met een voortreffelijke staat van dienst. De muziek die gespeeld wordt, is voor iedereen prima toegankelijk. Het klassieke kerkorgel wordt in een nieuw spotlicht gezet.

De Lutherse Schuilkerk is voor veel mensen nog onbekend. Dit mooiste kerkje van Gorinchem stamt uit 1669 en is eind vorige eeuw prachtig gerestaureerd. In deze kerk staat een historisch en veelzijdig orgel (1859) waarop deze zomer gerenommeerde vakorganisten zullen concerteren.

Alle orgelconcertjes beginnen om 16.15 uur, zijn gratis toegankelijk en duren maximaal drie kwartier. Ieder concertje wordt ingeleid met een korte toelichting door de uitvoerende artiest. Na afloop kunt u onder het genot van een consumptie met de uitvoerende organist en met elkaar nog wat napraten. Ook worden er dan diverse cd's te koop aangeboden. Bij de uitgang staat een hoge hoed waarin u een eventuele donatie kunt achterlaten. Hoeft niet, mag wel. Iedereen is van harte welkom.