Origami: Chinees, Japans of toch Spaans?

GORINCHEM Papier, een alledaags materiaal, is voor kunstenaars een grondstof met haast onbegrensde mogelijkheden. Het Gorcums Museum toont daar voorbeelden van in de expositie 'Papier in de Hoofdrol, Nederlandse papierkunst van NU', met werk van meer dan 25 kunstenaars, van ingetogen tot extravert. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor papier. De resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem. Deze week Mien Krauweel, origamidocent uit de Lingewijk.

Mien Krauweel begon ongeveer 20 jaar geleden met origami, de Japanse papier vouwkunst. In de krant las zij over een open dag bij origamidocent Inge van Sluis. De vonk sloeg over en, zoals zij zelf zegt, het was het begin van een verslaving. De geschiedenis van origami gaat heel ver terug. Het begint met het maken van papier in China, wat over waaide naar Japan. Daar is origami vooral ontwikkeld in tempels en kloosters en werd een onderdeel van de Japanse traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Maar de 'molenbasis', een veel gebruikte grondvorm, zou weer een Spaanse vinding zijn want die komt in geen enkel oud Japans boek voor.

In Nederland werd origami net als in de rest van Europa en Amerika eigenlijk pas in de vorige eeuw echt populair. De Origami Sociëteit Nederland is erg actief, heeft ruim 600 leden en verzorgt onder andere vouwweekenden en een docentenopleiding . Ook organiseert zij jaarlijks een internationale bijeenkomst in het congrescentrum Mennorode in Elspeet. Mien Krauweel is zelf origamidocent en gaat graag naar het congres. ,,Je ontmoet daar mensen uit verschillende landen en ziet vouwsels die je niet voor mogelijk houdt. Het leukste is dat je dan samen met een Japanse of Italiaanse vrouw, zonder dat je elkaars taal spreekt, iets gaat vouwen dat je nog nooit hebt gemaakt."

De vouwsels van Mien zijn heel verschillend. Zo maakte zij een aantal figuren uit de Fabeltjeskrant, een theeservies, een Escher-achtige collage, een kusudama (feestballon) en natuurlijk de kraanvogel. Alles gevouwen van speciaal papier en zonder gebruik van lijm of nietjes. Samen met drie andere dames maakte zij een spel kaarten, 52 verschillende afbeeldingen, gevouwen van ronde stukjes papier van soms enkele centimeters doorsnee. Op dit moment werkt Mien aan 100 gelukssterren voor een vriendin die gaat trouwen. Samen met Inge van Sluis geeft zij graag haar kennis door aan anderen. Elke tweede donderdag van de maand geven zij les in het 'Snelle Wieken' gebouw in de Lingewijk en daar is iedereen welkom. Enige basiskennis is wel vereist… Mocht die ontbreken, dan kan er altijd een beginnerscursus bij haar worden gevolgd.

Een aantal fraaie vouwsels van Mien Krauweel, zoals een zwaan, een draak en een enorme veelhoekige bol, zijn de komende weken te bewonderen in het Gorcums Museum.