• Je moet even goed kijken maar op de foto vlogen een straaljager en een transportvliegtuig van defensie vlak bij elkaar boven Werkendam.

    Egbert Egberts

Defensie oefent boven Altena voor een filmopname

WERKENDAM Een angstaanjagend geraas in de lucht deed een deel van de bevolking van Werkendam aan het eind van de ochtend opschrikken.

Door Egbert Egberts

In het luchtruim boven Werkendam vlogen een straaljager en een groot vliegtuig van de luchtmacht vlak bij elkaar en met name de vliegbewegingen van de straaljager veroorzaakten een hoop kabaal. Het bleek te gaan om een oefening van de luchtmacht. Eén van vele die de laatste tijd in de omgeving worden gehouden. Deze oefening werd opgenomen in verband met een nieuw EO programma 'Hoogvliegers'. Ook op donderdag 8 augustus staan actievluchten in de planning. 

De regering kan Defensie op ieder moment inzetten voor nationale en internationale operaties voor vrijheid, veiligheid en welvaart. Bijvoorbeeld om civiele autoriteiten te assisteren bij watersnood of een grote brand. Of deelname aan een internationale vredesmissie. De krijgsmachteenheden oefenen daarom continu. Zo staan zij altijd klaar wanneer de regering een beroep op ze doet. Dit zogenoemde 'gereedstellingsproces' is een kerntaak van de krijgsmacht. Filmen van deze acties is niet ongebruikelijk.

De luchtmacht maakte bij de bewegingen boven Altena gebruik van de mogelijkheid om onder andere te vliegen met de bekende Chinookshelikopters met de twee wentelwieken, met de Cougar transporthelikopter en het transportvliegtuig van het type C-130 Hercules.

Bij de vliegoefeningen boven de gemeente Altena in de nabijheid van Werkendam waren vanochtend enkele straaljagers en een transportvliegtuig betrokken. Ondertussen heeft ook de vogelwacht zich geroerd. Deze sprak haar verbazing uit over de vluchten boven Biesboschgebied.