• Vivian van Essen (zittende tweede van rechts) ziet graag dat JCI Gorinchem weer groeit.

    JCI Gorinchem

Junior Kamer viert tiende lustrum

GORINCHEM De Junior Kamer Gorinchem, inmiddels JCI Gorinchem geheten, bestaat dit jaar vijftig jaar. En dat is een feest waard.

Door Egbert Egberts

JCI Gorinchem maakt deel uit van Junior Chamber International Nederland. Dat is een wereldwijd opererende trainingsorganisatie van jonge ambitieuze mensen in de leeftijd tot 40 jaar, die hun sociale en zakelijke netwerken intensief willen versterken en uitbouwen. Voorzitter Vivian van Essen: ,,Een prachtig jubileum dat gevierd moet worden. De kamer zou echter niet kunnen bestaan zonder haar oud-leden. Vandaar dat we dit lustrum ook willen gebruiken om weer in contact met onze oud-leden te komen en om deze halve eeuw Junior Kamer samen met hen te vieren. Oud en nieuw komen elkaar ook tegen in de lustrumcommissie, die op 28 september een feest gaat organiseren in Party Centrum Hipper & Kolfbaan, de Groote Sociëteit en de Peeriscoop."
De JCI Gorinchem realiseert diverse projecten die in het belang zijn van of ten goede komen aan de inwoners van Gorinchem of goede doelen. ,,Bekend zijn het unieke golfevenement Ballen op de Wallen, de wijnproeverijen, de Gorinchemse Autorally, de Van Arkel Code - een tijdreis door Gorinchem met de smartphone - en de recentelijk gehouden Pubquiz. Met de opbrengsten van de activiteiten sponsoren we goede doelen, zoals Hartveilig Wonen. Het opleiden van mensen die de in de wijken opgehangen AED reanimatie apparatuur daarna vakkundig kunnen bedienen. Kenmerkend is de keuze voor vooral maatschappelijke doelen."

Kommer Damen

De 'Junior Kamer Gorinchem' is destijds door inmiddels gevierde Gorinchemse ondernemers opgericht. ,,Na hen volgden Floor Vos en Kommer Damen als lid. In hun voetsporen traden door de jaren heen enkele tientallen andere leergierige ondernemers en vertegenwoordigers vanuit het Gorinchemse bedrijfsleven. Met de oude leden willen we als JCI Gorinchem naar de toekomst kijken. En als het even kan groeien."
Landelijk loopt helaas het aantal leden van JCI Nederland terug en zijn zelfs kamers beëindigd vanwege onvoldoende leden. ,,Ik ben trots op onze (aspirant)leden die een deel van hun schaarse vrije tijd besteden aan de activiteiten van en voor de JCI Gorinchem."

Tiental

De JCI Gorinchem bestaat momenteel uit een tiental leden. Volgens Vivian van Essen een gezellige groep jonge mensen van halverwege de twintig tot aan veertig jaar. ,,Wij komen elke eerste en derde dinsdag van de maand 's avonds bij elkaar om met elkaar te spreken over zaken die ertoe doen, dingen waar we van kunnen leren én om van elkaar één en ander te kunnen opsteken. Van daaruit komen de ideeën voort waar we ons als JCI Gorinchem mee kunnen onderscheiden. Het vergt wat van jezelf, maar je verrijkt ook je eigen leven ermee. En je kunt ook nog wat betekenen voor anderen én door het opzetten en door ontwikkelen van activiteiten voor Gorinchem dragen we ook nog iets wezenlijks bij aan onze stad. Dat is ook mijn drive."

Dierenarts

Vivian van Essen is na acht jaar lidmaatschap, na een aanloopperiode van een jaar als vice-voorzitter in 2019 voorzitter geworden. De 33-jarige dierenarts is getrouwd met Eddy en moeder van een dochter van drie jaar en een zoontje van negen maanden. Met haar ouders, die uit Geldermalsen afkomstig zijn, op jonge leeftijd verhuisd van Wijk bij Duurstede naar Nieuwendijk en daar opgegroeid. Tijdens haar studententijd zeven jaar in Utrecht gewoond. Maar inmiddels al een aantal jaren woonachtig in Gorinchem, de stad waar ze zich prettig thuis en welkom voelt.

Ballen op de Wallen

,,Via mijn inspanningen voor de JCI Gorinchem hoop ik ertoe bij te dragen dat we Gorinchem op de kaart kunnen zetten en ook aan anderen kunnen laten zien dat er in Gorinchem veel te doen en beleven valt. Gorinchem kent veel grote en middelgrote bedrijven, maar ook veel zelfstandig ondernemers. Hier werken mensen die kennis bezitten en leergierig zijn. Via een lidmaatschap bij de JCI Gorinchem kunnen leden onderling kennis en ervaringen uitwisselen, maar ook zich inzetten om activiteiten en evenementen te ontplooien. Daar leren we van en we maken het meteen ook een stuk leuker door daarbij met elkaar samen te werken. De Junior Kamer Gorinchem heeft al diverse blijvertjes opgezet, zoals de Lingehavenconcerten, het Winterfestijn en de recente Pubquiz. In het verleden was het Groot Gorcums Dictee een groot succes. Ballen op de Wallen moeten we dit jaar helaas overslaan. Het heeft met het aantal poppetjes te maken. Vandaar dat dit het moment is om weer te groeien. Om ons daarbij te helpen hebben we oud-leden uitgenodigd om ons daarbij te ondersteunen. De zogenaamde 'Achterkamer'. Met het oog op de viering van het vijftigjarig bestaan is dat meteen 'twee vliegen in één klap'. Zij hebben de kennis en hun netwerken vanuit het verleden om mee te helpen iedereen op te sporen die in het verleden erbij betrokken is geweest én zij kunnen ons van dienst zijn bij het vinden van mogelijke aspirant-leden van de JCI Gorinchem voor de toekomst. Doorgroeien naar zo'n vijfentwintig leden in een jaar of twee zou heel mooi zijn."

College van Afgevaardigden

Vivian van Essen heeft voor de komende bestuursperiode voor zichzelf ook een doel gesteld om een groot evenement te organiseren. ,,Ik wil graag de connectie met de landelijke JCI terughalen. Het zal een meerjarenproject worden om het College van Afgevaardigden naar de stad te halen. Tijdens de CVA kunnen Young Potentials (jonge beloften) kennis maken met Gorinchem, met wat Gorinchem te bieden heeft als stad en qua mensen met kennis van verschillende zaken en activiteiten. Gorcumse bedrijven kunnen zich presenteren. Het is een manier om aan city promotie en marketing te doen. Een groots project waar we mankracht bij nodig hebben. Enthousiaste mensen, zoals deze nu al actief zijn binnen onze JCI Gorinchem. Die samen kunnen werken met andere partijen die in de stad aanwezig zijn."
Voor dit jaar staan nog een aantal maandelijkse activiteiten voor de JCI leden op het programma, naast de feestavond. ,,We doen elke maand iets leuks. Steeds weer wat anders. Deze maand een gameavond, puur voor de gezelligheid. We willen wel de lol erin blijven houden, want is allemaal vrije tijd. En misschien is dit ook wel iets voor jou?"

Informatie

Meer informatie kun je krijgen via e-mail: gorinchem@jci.nl of neem eens een kijkje op de facebookpagina van de Junior Kamer Gorinchem.