• Nextdoor.nl

Politie waarschuwt voor brieven Nextdoor

GORINCHEM Het lijkt zo handig, die app nextdoor. Iets leuks voor de buurt organiseren? Zet het in de app en iedereen is in een keer op de hoogte. Een stuk makkelijker dan alle deuren langs gaan. Toch waarschuwt de politie voor deze app die ook in Gorinchem in opmars is.

Uit verschillende plaatsen in het land komen meldingen binnen van ongevraagde post van Nextdoor. De brief bevat een uitnodiging om lid te worden van deze buurtapp en is zogenaamd namens een buurtbewoner verstuurd. In een aantal gevallen worden ook de achternaam en zelfs de straatnaam van deze bewoner genoemd op de brief, waardoor deze persoon eenvoudig te achterhalen valt. Bij navraag blijkt echter dat deze persoon van niks weet: de brief is vermoedelijk door het bedrijf zelf verstuurd.

Ook in Gorinchem is deze brief op diverse adressen bezorgd, zogenaamd namens een buurtbewoner. Deze buurtbewoner is met voor-, achternaam en straatnaam genoemd in de brief. De buurtbewoner heeft dit bij de politie gemeld, en heeft aangegeven deze brief nooit verzonden te hebben. ,,In de brief staat een uitnodigingscode, wij weten niet wat voor informatie je prijsgeeft bij het invoeren van deze code. Wij roepen dan ook iedereen op voorzichtig te zijn bij het ontvangen van deze brief en deze als niet ontvangen te beschouwen", waarschuwt de politie.

Nextdoor verklaart in een artikel dat eerder op Nu.nl verscheen dat zij alleen brieven sturen naar buurtbewoners als gebruikers van de app actief op een knop hebben gedrukt. Volgens een woordvoerder van de app wordt voldoende duidelijk gemaakt dat gebruikers niet verplicht worden om op de groene knop, waarmee de brieven verstuurd worden, te drukken. Wel erkent de woordvoerder dat het ontwerp van de pagina mensen verleidt om op de betreffende knop te drukken.

Nextdoor is sinds februari 2016 in Nederland actief. Het sociale medium heeft hier tienduizenden geregistreerde gebruikers.