• www.pixabay.com

Toch kosten aan gratis huwelijk in Gorinchem

GORINCHEM Uit onderzoek van trouwplatform ThePefectWedding.nl blijkt dat het gratis huwelijk in Gorinchem minder gratis is als je zou verwachten. Een bruidspaar moet in Gorinchem namelijk € 23,75 afrekenen voor een verklaring van het voorgenomen huwelijk. En dat is, volgens Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), in strijd met de wet.

Volgens Diana Verkes, woordvoerder van de gemeente Gorinchem handelt de gemeente niet in strijd met de wet. ,,De Wet rechten burgerlijke stand zegt kort gezegd dat gemeenten gratis huwelijken aan moeten bieden. Voor het opmaken van (huwelijks)akten bij gratis trouwen mogen géén leges geheven worden (volgens artikel 5 lid 2 van deze wet). Dat is de huwelijksvoltrekking en daar heft de gemeente Gorinchem dan ook geen leges voor. Het genoemde bedrag van €23,75 betreft kosten voor de Verklaring voorgenomen huwelijk. Voor deze dienst mag het bestuursorgaan op grond van de Gemeentewet leges heffen als dat in de legesverordening is opgenomen. Dat is in Gorinchem het geval. Er is dus geen strijdigheid met de wet."

Verkes: ,,De werkelijke kosten voor het zorgvuldig administratief verwerken van een (voorgenomen) huwelijk zijn het veelvoudige van het bedrag dat we hanteren. De geheven leges voor de Verklaring voorgenomen huwelijk zijn dus niet kostendekkend." Gemeente Gorinchem hanteert geen inkomenstoets. Wel moet een van de partners woonachtig zijn in Gorinchem. Gemeente Gorinchem biedt op de woensdagen op 2 momenten (met uitzondering van feest- of andere speciale dagen) paren de mogelijkheid gratis te trouwen. Per jaar worden in Gorinchem ruim 80 gratis huwelijken gesloten.

De meest voorkomende maatregel van gemeenten om de kosten van het gratis huwelijk te drukken, is het weren van inwoners uit andere gemeenten. In totaal hanteren 27 gemeenten deze uitsluiting.

Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken begrijpt dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: ,,Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen."