• gp-foto

    foto: GP-foto

Overkoepelende stichting en verenigingen vrezen voor domino-effect

GORINCHEM De Doorzakkers, Leutschoppers, Zotsentrappers, Lingelallers, Ti's nie Anders ... allemaal (en met hen ook de andere verenigingen) zitten ze met de handen in het haar omdat het Gorcumse carnaval dreigt in te storten. Omdat er, zoals de kaarten er nu voor liggen, geen locatie is om op te bouwen, kunnen er geen praalwagens worden gerealiseerd. Zonder wagens geen optocht en zonder optocht geen festiviteiten in de binnenstad. ,,Het kindercarnaval en mindervalidenfeest komen dan ook op losse schroeven te staan", zegt Martijn de Stigter, die Stichting Gorcums Carnaval voorzit. ,,Dat is het domino-effect van zo'n besluit."

door Erik de Bruin

Hij doelt op het gemeentelijke besluit om de huur op te zeggen. De groepen kunnen nog een maand terecht in de loods aan de Spijksedijk, waar ze elk jaar in de maanden voor carnaval hun wagen optuigen en waar ze het hele jaar door stallingsruimte hebben. Hoewel hij aangeeft dat de timing beter had gekund ('het bericht over de huuropzegging eind augustus was een donderslag bij heldere hemel') richt De Stigter geen kritische pijlen op de gemeente en heeft hij er ondanks het korte tijdspad dat nog over is hoop op dat er een oplossing wordt gevonden. ,,We zijn in gesprek met de gemeente. Tot nu toe heeft dat nog niet veel opgeleverd, maar we hebben wel een paar opties besproken." De gemeente en de stichting volgen, zo legt hij uit, een tweeledig spoor. Ze zoeken naar een alternatieve locatie en hopen Rijksvastgoedbeheer, waarvan de grond is waar de loods op staat, te bewegen de huurder(s) respijt te geven. ,,Misschien kunnen ze iets langer blijven zodat ze de loods tot en met het aankomende carnaval tot hun beschikking hebben", aldus gemeentewoordvoerster Manon Ensink. ,,Daar zetten we op in, op een bestuurlijke lobby met het Rijk. Overigens moeten we dan nog wel nadenken over de veiligheid. Dat we per 1 november de huur opzeggen, heeft immers niet alleen te maken met het feit dat de erfpacht aan het einde van het jaar afloopt (de gemeente kiest ervoor om die niet te verlengen, red.). De andere reden is dat het pand onveilig is."

Dat de verenigingen met de handen in het haar zitten, zegt ze te begrijpen. ,,We willen best meedenken over een alternatieve locatie. Zo gemakkelijk is die echter niet gevonden. We hebben geen vastgoed dat voldoende ruimte biedt. Dat is het nadeel van een stad." De stichting is daar ook tegenaan gelopen. ,,We hebben zelf ook gezocht, maar niets gevonden. Een alternatief is er gewoon niet", aldus De Stigter, die zijn somberheid niet verbergt. ,,Op dit moment ben ik niet hoopvol gestemd. Het ziet er slecht uit." Een gesprek met een private ontwikkelaar uit Arkel (Ensink: 'Daar hebben we het stichtingsbestuur op gewezen; het is wel aan de stichting zelf om contact te leggen') zou uitkomst kunnen bieden. ,,We hebben contact gezocht en gaan praten", bevestigt De Stigter. Hij is benieuwd naar de mogelijkheden. En naar het kostenplaatje. ,,Het mooie van deze locatie (aan de Spijksedijk, red.) is dat we geen huur betalen. Die afspraak uit het verleden, toen we de loods mochten betrekken, geldt nog steeds. In ruil voor gratis stallings- en bouwruimte vragen we geen subsidie aan." Volgens de voorlichtster gaat het in Arkel om leegstaande loodsen voor maatschappelijke doeleinden.

'Niet rendabel'

,,Alle carnavalsgroepen leven hier een jaar lang naar toe. Het feest gaat ongetwijfeld door (we hebben de vergunning al aangevraagd), maar in welke vorm weten we nog niet. Ik vind het écht heel erg", aldus De Stigter, die de verenigingen heeft opgeroepen ook zelf op zoek te gaan naar een bouwplek en wel 'gewoon' aan het werk te gaan. ,,Anders ben je niet op tijd klaar. We hopen natuurlijk nog altijd op groen licht van het Rijk en de gemeente om hier wat langer te mogen blijven of op een alternatieve locatie." De Stad Gorinchem wil niet alleen het laatste nieuws weten, de krant peilt ook de gemoedstoestand bij de carnavalsvierders. Echter, eerst klopt zij bij de horeca aan. De tent op de Grote Markt, het Bliekenpaleis geheten, is onlosmakelijk met het carnaval verbonden. Zien de horeca-ondernemers er geen heil in dan valt het feestweekend in duigen. ,,Laat ik eerlijk zijn", steekt Esther Bergman namens de gezamenlijke horeca van wal. ,,Het carnaval levert ons geen goud geld op. Verre van dat. We houden er niet echt iets aan over. Als er een kink in de kabel komt zouden we heel gemakkelijk kunnen zeggen: we trekken de stekker eruit en stoppen ermee. Maar dat willen we niet. Het carnaval hoort bij de stad. We willen het in stand houden en doen er alles aan om het voort te zetten, maar daar hoort wel een optocht bij. Waar honderden zo niet duizend mensen op af komen. Anders is het helemaal niet rendabel."

'Buiten Gorinchem'

,,Eindelijk iets dat aanslaat (doelend op het Bliekenpaleis, red.) en dan gebeurt er zoiets", reageert Arie van Masbergen van de Lingelallers. ,,Drie jaar geleden zijn we overgestapt op een kleine wagen. We hebben de luxe dat we die kunnen stallen en versieren in een eigen loods die bij de speeltuin hoort, maar natuurlijk besef ik maar al te goed dat het ook voor ons ophoudt als er geen algemene plek meer is om te bouwen. Geen of maar heel weinig wagens betekent geen optocht en geen optocht is geen tent. Waardoor ook andere activiteiten niet meer door kunnen gaan. Mocht dat doemscenario realiteit worden dan blijven we als vereniging actief, maar zoeken we ons vertier buiten Gorinchem. In Breda bijvoorbeeld of in Den Bosch. Het liefst vier je het natuurlijk in je eigen stad." De Leutschoppers doet dat al bijna veertig jaar. ,,Onze club is klein en heeft nooit gebouwd, maar draait wel al 39 jaar mee", vertelt Jaantje Hazendonk - Wink. ,,Al die jaren verzorgden we de organisatie van het mindervalidencarnaval. Wat zonde als dat zou verdwijnen en de hele boel in elkaar stort! Dat zie ik eerlijk gezegd wel gebeuren als er geen oplossing wordt gevonden voor het loodsprobleem. Laten we elkaar geen mietje noemen: zonder optocht valt het carnaval in een groot gat. Ik ben bang dat het carnaval dan stuk is en niet meer kan worden gerepareerd."

'Niet op te brengen'

Net als mevrouw Hazendonk hoopt Angela Mulder van Ti's nie Anders, één van de jongste verenigingen, op een aantal maanden uitstel. ,,In elk geval tot april zodat het carnaval in 2017 is gered en er meer tijd is om een alternatieve locatie te vinden. Het gaat nu allemaal zó snel." Hoewel de naam van de vereniging anders doet vermoeden, haalt ze niet haar schouders op. ,,Aan de oproep om door te bouwen, geven we gehoor. We laten ons niet kennen." Nooit Genoeg staat er hetzelfde in. ,,We geven niet zomaar op", zegt Benjamin Meijers. ,,Door, zoals in ons geval, gewoon van start te gaan of verder te bouwen en het risico te nemen dat je het voor niets doet en de wagen niet meer krijgt verkocht, geef je een signaal af. 'Als het aan ons ligt, komt de optocht er gewoon.' Al zijn we natuurlijk afhankelijk van de gemeente en de stichting. Wat weten zij nog te bereiken?" Nooit Genoeg is zelf niet op zoek gegaan naar een ruimte. ,,Die is wel te vinden, maar niet tegen een acceptabele prijs. We zijn nu in de gelukkige omstandigheid dat de huur gratis is en dat ook de vergunning kosteloos wordt verstrekt. De stichting hoeft derhalve niets door te berekenen aan de groepen, die alleen kosten kwijt zijn aan kleding en versieringsmateriaal voor de wagen. Huur betalen is voor ons niet op te brengen, dat geldt voor tachtig procent van de verenigingen."

Marktplaats

Wachten, hopen en in de tussentijd wel de mouwen opstropen: Punt Com doet hetzelfde. Gerrie van Bezooijen, intensief betrokken bij deze groep, heeft er niet zoveel vertrouwen in als het gaat om de gemeentelijke hulp. ,,Ik woon al 28 jaar in de binnenstad en heb in de afgelopen decennia een groot aantal activiteiten, waar een grote groep mensen plezier aan beleefde, systematisch weggehaald zien worden." ,,Of we bereid zijn de barricaden op te gaan? Als het echt zou moeten wel, maar we wachten eerst af. We doen niets zonder de stichting. Daar is onze hoop op gevestigd." Team Zot ziet wel waar het schip strandt. ,,Natuurlijk zijn we gaan bouwen. Onze vereniging, die vooral bestaat uit jonge carnavalisten van 16 tot 25 jaar, stoppen ze niet zomaar. Stel dat het niet doorgaat, wat we natuurlijk niet hopen, dan houden we gewoon ons eigen feestje", aldus Ruben de Man, die niet van een donderslag bij heldere hemel spreekt. ,,Je ziet het aankomen dat de loods het een keer gaat begeven." De Doorzakkers neemt het zekere voor het onzekere. ,,We hebben de wagen te koop gezet op Marktplaats", vertelt Arie Brouwer. ,,Laten we hopen dat er nog een oplossing wordt gevonden, maar voor ons zou die wel eens te laat kunnen zijn. Als de wagen is verkocht, zetten we er een streep onder. De bouwgroep bedoel ik dan. We blijven als loopgroep actief, dat zetten we sowieso door." Het carnaval zal volgens hem niet zomaar verdwijnen. ,,De optocht hoort erbij en zal denk ik, als er geen locatie is om de wagens te bouwen en te stallen, in een kleinere vorm worden gehouden."

Ook voor de brandweer is het alarmfase 1

Stichting Autoladder 1 van de Gorcumse brandweer zit in hetzelfde schuitje. Ook zij maakt al jaren gebruik van de gemeentelijke loods aan de Spijksedijk. ,,Destijds was dat een heel mooi initiatief", blikt Alex Tukker terug. ,,We hebben gemeen dat we ons beide inzetten voor het behoud van een stukje cultuur. De carnavalsgroepen maken nieuwe wagens om zo gestalte te geven aan een traditioneel feest, wij restaureren antieke brandweervoertuigen. De Autoladder 1, die van 1983 tot 2000 dienst deed en het gezicht was van ons korps, is inmiddels in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Daar zitten we het minst over in. Die zouden we ook buiten Gorinchem kunnen stallen. De oude tankautospuitwagen die we nu aan het opknappen zijn, moet echter in de stad blijven. Anders kunnen we er niet aan klussen. Dat kluswerk doen we namelijk zelf en een brandweerman moet in de stad zijn, anders kan hij niet worden opgeroepen. We zijn dus aangewezen op een Gorcumse locatie." De stichting heeft vergeefs gezocht naar een alternatief. ,,De spoeling is dun. Er staan genoeg bedrijfspanden leeg, maar je moet niet vergeten dat we non-profit zijn. Daarom is de huidige constructie ook zo ideaal. Voor ons én voor de carnavalsstichting. We hopen op een gezamenlijke oplossing. Over en weer zijn er goede contacten, we houden elkaar op de hoogte."

Fotobijschrift:

Het Gorcumse carnaval stevent op haar 47e editie af. Of niet, dat is nog altijd de vraag.