• IFFG 2019
  • IFFG 2019
  • IFFG 2019
  • IFFG 2019
  • IFFG 2019
  • IFFG 2019

Overweldigende derde editie IFFG

GORINCHEM Rond de 2300 bezoekers maakten tussen donderdag 11 april en zondag 14 april kennis met ontroerende en verrassende films van over de hele wereld. Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) kende met 22 films op drie verschillende locaties een prachtige derde editie. Festivaldirecteur Anika van der Kevie blikt terug.

Wat was voor jou persoonlijk het hoogtepunt van dit weekend?

,,Het feit dat we voor de openingsfilm acteur Juan Pablo de Santiago uit Mexico hier in Gorinchem voor een volle zaal bij de film 'Sueño en otro idioma' hadden, was geweldig. Hij speelt ook in grote hitseries zoals Narcos en El Chapo. Met Twan Huys als presentator was dat een prachtige start. Verder vond ik ook de komst van de Colombiaanse actrice Carmiña Martinez van de film Pájaros de Verano erg speciaal. Ze is 61 jaar en dit was na dertig jaar theaterervaring haar eerste filmrol. Een droom die uitkwam, net als het IFFG voor ons is."

Waarin heeft het festival zich verbeterd?

,,Het programma was gevarieerder qua thema's. Elke dag kon men naar films uit een ander land en met een ander thema. En er waren zelfs premières! Wat ook mooi was, was het feit dat gasten van steeds verder weg naar Gorinchem kwamen. Dat is fijn, dat geeft de potentie en groei van het festival aan. Zo kwamen er voor de Peruaanse première van Vientos del Sur Peruaanse bezoekers vanuit heel Nederland. Tevens waren er delegaties van de Colombiaanse, Mexicaanse en Peruaanse ambassades. Zij benadrukten het belang van ons culturele evenement. Film is zo een mooie verbinder van diverse culturen."

Hoe zijn de reacties van bezoekers?

,,Overweldigend. Herkenning, ontroering, confrontaties, vriendschappen: alles kwam dit weekend samen. De sfeer was op alle locaties fantastisch. We krijgen te horen dat dit een mooie aanwinst is voor Gorinchem en ook de mensen die voor het eerst in Gorinchem waren, waren verrast door hoe mooi en leuk Gorinchem is. Mensen maakten met de films een wereldreis binnen de vesting. Een van de mooiste reacties kwam van actrice Carmiña Martinez. Ze zei: 'Ik kom bij veel festivals maar wat een warmte en aandacht heb ik hier ontvangen bij het IFFG'."

Wat kunnen de mensen volgend jaar verwachten?

,,De data staan al vast: 16 tot en met 19 april 2020. We willen de sfeer van het filmfestival behouden: drie sfeervolle filmlocaties op loopafstand van elkaar. Natuurlijk hebben we een grote uitdaging met het vinden van een hoofdlocatie in verband met het sluiten van De Vijfzinnen, maar we willen de kwaliteit behouden en de bezoeker een programma bieden met voor ieder wat wils. En de gasten uit de filmwereld zullen we ook weer van heinde en verre over laten komen naar Gorinchem."

Voor meer informatie en sfeerbeelden kan men terecht op de Facebookpagina van IFFG en www.iffg.nl