• Ton Dijkstra

Panel moet parkeerproblemen oplossen

GORINCHEM Parkeerpanels moeten een einde gaan brengen aan de parkeerproblemen in de binnenstad. In deze panels moeten alle belanghebbenden, zoals ondernemers en bewoners, worden vertegenwoordigd en uiteindelijk gezamenlijk tot een advies richting het college komen.

door Tim Hartman

De gemeenteraad werd afgelopen donderdag geïnformeerd over de huidige parkeersituatie in de binnenstad, waarbij wethouder Hans Freije eerder al aangaf dat er sprake is van schaarste. Mede ook omdat er momenteel de nodige panden worden getransformeerd tot woningen.

Om tot goede oplossingen te komen, worden er parkeerpanels in het leven geroepen. Dit zijn panels die bestaan uit tien tot vijftien mensen waarin alle belanghebbenden worden vertegenwoordigd. Zij gaan zich buigen over de vraag 'wie willen we waar hebben staan'?

Iedereen kan zich aanmelden voor het panel: ,,In januari starten we met informatieavonden waarin we de mensen het nut van het parkeerpanel laten zien. Zodra de panels gevormd zijn, komen deze na verschillende sessies in april/mei met een advies richting het college", legt Paul van Loon namens de gemeente uit.

KADERS Voor de Bovenstad zal het panel bestaan uit zo'n veertien bewoners en twee ondernemers, in de Benedenstad uit acht bewoners, vijf ondernemers en drie personen van verschillende instanties, bijvoorbeeld de woningcorporatie.

Volgens Van Loon zal het college het advies van het parkeerpanel direct over nemen. ,,Maar", zo legt hij uit. ,,Er worden vooraf wel kaders vastgesteld. De basis is namelijk betaald parkeren en de gemeenteraad gaat over de tarieven, niet het college. Het college kan het advies dus niet direct overnemen als het advies luidt 'verlaag de parkeertarieven'."

Mauro Agnoli, van winkeliersvereniging Hartje Gorkum, had complimenten over voor de aanpak van de gemeente. ,,De prioriteiten zijn verlegd binnen het college om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen", zei hij tevreden. ,,Maar", verwijst hij naar de metingen van de gemeente, die met een scanauto werden uitgevoerd op dinsdagmiddag, dinsdagnacht en zaterdagmiddag. ,,Die metingen zijn niet representatief. Doe meerdere metingen en meet ook eens als er bijvoorbeeld Lingehavenconcert is. Pas dán zie je hoe groot de parkeerproblemen kunnen zijn."