• Ro van Doesburg: Participatie is niet: roep eens wat en wij gaan ermee aan de slag

    Tim Hartman

'Participatie, daar ligt mijn hart'

GORINCHEM Gorinchem kent vier nieuwe wethouders: Dick van Zanten (Stadsbelang), Ro van Doesburg (Democraten Gorinchem), Eelke Kraaijeveld (PvdA) en Joost van der Geest (CDA). Elke week stellen we er één aan u voor. Deze week: Ro van Doesburg.


Door Tim Hartman

Ro van Doesburg mag dan nieuw zijn in de Gorcumse politiek, onbekend is hij allesbehalve. De kersverse wethouder werd geboren en getogen in Gorinchem en na uitstapjes naar Rotterdam, Breda en Sleeuwijk keerde hij er in 1998 terug. Sindsdien was hij er docent, stadsdichter, eigenaar van boekhandel De Mandarijn. ,,Dan herontdek je de stad en kom je erachter dat Gorinchem een geweldige stad is." Nu, als wethouder, betreedt hij zelf de politiek, met zijn werkplek honderd meter van zijn geboortegrond aan de Schelluinsestraat. ,,Eigenlijk was ik in mijn periode als stadsdichter al kritisch op de politiek", zegt hij zelf.

Het was snel duidelijk dat jij wethouderskandidaat was voor Democraten Gorinchem, waarom?
,,Dat was niet eens een ambitie. Het was wel mijn doel iets goeds voor Gorinchem te doen. Roepen aan de zijlijn is heel makkelijk. Boosheid (om wat er met de Nieuwe Doelen was gebeurd, red) heb ik omgezet in creativiteit en daadkracht. Boosheid is geen goede emotie om mee aan de slag te gaan. Uiteindelijk bleek ik het best te passen bij wat we wilden met Democraten Gorinchem: dingen in beweging brengen."

Dat is gelukt, jullie waren zelfs één dag de grootste (na hertelling bleek dat toch Stadsbelang, red). Wanneer wisten jullie dat jullie het goed zouden doen bij de verkiezingen?
,,Het is moeilijk in te schatten, maar op een gegeven moment krijg je zoveel positieve feedback dat de uitslag niet echt verraste. Bij die eerste uitslag dacht ik: zie je wel! Een dag later dacht ik: altijd bescheiden blijven, haha. Het succes van Stadsbelang verraste wel, maar ze hebben het knap gedaan. Het bracht ons samen aan tafel. Voor je het wist hadden we het over het tandem 'Stadsbelang en Democraten Gorinchem'."

Dan weet je dat je wethouder wordt.
,,Daar had ik al langer rekening mee gehouden. Als je iets wilt, moet je er van uitgaan dat het lukt. Je kunt niet een dag van tevoren zeggen dat je stopt met lesgeven. De boekwinkel is ook overgenomen. Ik wilde me hier vol op focussen. Het is leuk om veel stemmen te krijgen, maar het geeft ook verantwoordelijkheid."

Op de avond dat de wethouders geïnstalleerd werden, gaf de Commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven aan bedenkingen te hebben bij de benoeming van Van Doesburg als wethouder. Met veertien stemmen voor en elf tegen werd hij toch benoemd.

Hoe heb je die avond beleefd?
,,Het belangrijkste is dat ik rustig ben gebleven. Onder hoge druk ben ik stressbestendig gebleken. De toespraak van de burgemeester achteraf was heel treffend. Zij zei: onder heel hoge druk komen mooie dingen tot stand. Ik voel dat ik er sterker ben uitgekomen. Ik heb er eerder kort wat over gezegd. Maar het bleek dat er gewoon een formuliertje miste in mijn dossier: de VOG-verklaring (Verklaring Omtrent het Gedrag, red). Die was drie dagen later in orde. Vanaf dat moment kijk ik liever vooruit."

Hoe bevallen de eerste weken?
,,Heel goed. De agenda loopt vol voordat je er erg in hebt. Ik ontmoet veel mensen binnen en buiten het stadhuis en merk veel positiviteit. Ook mensen die ik al ken, bijvoorbeeld vanuit mijn activiteiten binnen de culturele sector. Daardoor was trouwens cultuur geen optie als portefeuille. Dan maak je het jezelf wel erg ingewikkeld."

Ik hoor veel over de goede samenwerking binnen het college
,,Er is een goede klik en chemie. Met Democraten Gorinchem wilde we een andere bestuurscultuur: dat is al een beetje voelbaar. Over een jaar zal dat nog beter zichtbaar zijn in de stad en het stadhuis. Ik ben ook wethouder participatie. Daar ligt mijn hart, dat vind ik heel belangrijk. Participatie is niet: roep eens wat en wij gaan ermee aan de slag. Participatie is een wisselwerking. Dat kan alleen als er vertrouwen is. Dat kun je niet zomaar nemen, dat moet je eerst geven. Dat vereist een andere bestuurscultuur."

De oppositie stelde dat in het Gorcums Akkoord juist veel van hetzelfde staat, oud beleid
,,Wij hebben nooit willen beweren dat alles slecht ging. Wel dat er kansen lagen en dat het hoog tijd is die te benutten. Verandering is geen doel op zich. Er is ook veel goed beleid dat we blijven uitvoeren."

Wat wil je over een jaar als wethouder bereikt hebben?
,,Dat jij een taart meeneemt omdat je onder de indruk bent. Dat iedereen ziet dat er veel in de steigers staat en we met onze bestuurscultuur een andere weg zijn ingeslagen: mét de stad in plaats van over de stad."

Dan pakt Van Doesburg ineens een boek: 'Instituut voor briljante mislukkingen'. ,,Over de kunst van fouten maken. Of je kunt heel veel leren van fouten of ze leiden tot fantastische nieuwe ontdekkingen. Vertrouwen aan elkaar geven om fouten te mogen maken. Als er zo'n cultuur heerst worden we allemaal een stuk gelukkiger en effectiever."