Passie voor drakenbootrace

Mike Rijnders

GORINCHEM Ver buiten de Lingehaven is het meestal al te horen; het overheersende ritmische getrommel en de streng toegeschreeuwde aanwijzingen van de stuurman. Zaterdag 9 mei mag Gorinchem zich weer opmaken voor de drakenbootrace.

Dit jaar is het voor de tiende keer dat Jan Wouters met zijn team de drakenbootrace in Gorinchem organiseert. ,,Hier leven wij als café Old Dutch ieder jaar weer naar toe, het is fantastisch om dit te organiseren. Als je iets zó ontzettend leuk vindt om te doen, dan lijkt het ook vanzelf te gaan", vertelt Wouters. Waar hij zelf vooral de organisatie langs de kant op zich neemt, spreekt Wouters vol lof over 'zijn linker en rechterhand' in de organisatie: ,,Debby en David zijn tijdens de voorbereiding vaak in de drakenboten te vinden. Zij geven leiding aan de trainingen die wij verzorgen voor de aangemelde teams. De samenwerking is geweldig, aan een half woord tegen elkaar hebben wij al genoeg." Maar dat het niet alleen het team van café Old Dutch is dat de drakenbootrace mogelijk maakt, wil Wouters extra benadrukken. ,,Iedereen snapt dat een evenement als dit niet kan bestaan zonder sponsoren. Het is prachtig dat er zoveel sponsoren zich melden, de gunfactor is hierin doorslaggevend. En dat geldt ook voor alle vrijwilligers die hier aan meewerken, zij zijn net zo onmisbaar."

Sinds dit jaar heeft de organisatie een belangrijke promotie doorgemaakt. De Gorinchemse drakenbootrace is namelijk vanaf 2015 een officiële NDBF-wedstrijd, wat inhoudt dat het in plaats van een 'kroegentoernooi' nu een officiële wedstrijd is. ,,En daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op", licht Wouters toe. ,,Al die jaren werk je hier naar toe. We hebben nu voor het eerst een indeling gemaakt met drie poules, waarin de professionals worden gescheiden van de eigen inschrijvingen. De eigen inschrijvingen zijn dan ook weer verdeeld in de gevorderde teams en de recreanten."

Gezien de spannende finale van de drakenbootrace van vorig jaar, is het natuurlijk de vraag wie er dit jaar favoriet is voor de titel. ,,Ja, dat was wat he?", doelt Wouters op de finale in 2014. Het verschil was destijds slechts enkele centimeters tussen de twee finalisten. ,,Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat we gebruik maken van fotofinish." Wie er dit jaar zou kunnen gaan winnen laat Wouters in het midden: ,,Het wordt in ieder geval ontzettend spannend, dat weet ik wel. De Alpha's, het team wat vorig jaar de finale verloor, zijn in mijn ogen ontzettend sterk. Die mannen waren er ook écht kapot van dat ze met zo'n klein verschil verloren vorig jaar. Zij zullen extra gebrand zijn op de winst vermoed ik, maar er zijn nog een paar hele sterke boten die ook zomaar kunnen winnen. Het allerbelangrijkste is dat ik bij iedereen merk dat ze er vooral enorm veel zin in hebben, net als ik. We gaan er weer iets moois van maken op 9 mei."