• Dick Bosch

Passie voor glas en textiel

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de bijzondere expositie Glass 4 ever te zien, over het gebruik van glas in de beeldende kunst van nu: monumentaal, stoer, vervreemdend, humoristisch en kleurrijk. Fred Mertens sprak met beeldend kunstenaar Lies van den Berg over haar passie voor glas en textiel.

door Fred Mertens

In de hal van het museum zijn in een paar vitrines werken van Lies van den Berg tentoongesteld. Haar objecten zijn gemaakt van glas, gecombineerd met textiel. Lies gebruikt de zogenaamde fusing techniek: het versmelten van verschillende lagen glas bij een temperatuur van ongeveer 600 tot 800 graden. Een aparte techniek met als resultaat heel kleurrijke, decoratieve objecten.

Waarom glas en waarom de combinatie met textiel? Lies: ,,Mijn voorliefde voor glas is met de paplepel is ingegeven. Ik ben geboren in Leerdam onder het huidige Nationaal Glasmuseum, de glasschool was boven. Na een jaar verhuisden we naar het pand ernaast, van de toenmalige directeur van het museum. Nu is dat het nieuwe gedeelte van het museum. Mijn opa beheerde in die tijd de textielwinkel van de gebroeders Snoek in de Kerkstraat. Als kind dwaalde ik vol verwondering tussen de kleurrijke materialen die daar waren uitgestald. Na de middelbare school volgde ik de opleiding kunstnijverheid en gaf les in beeldende vorming aan verschillende scholen in Rotterdam en Utrecht."

En wanneer begon je met glas? Lies: ,,Ik heb diverse cursussen gedaan in glastechnieken zoals Tiffany en glas-in-lood. Zeven jaar geleden zag ik bij een collega het fusen met glas, een prachtige techniek. Veel eigenschappen van glas en textiel komen overeen zoals de veelheid van kleuren en de glans door lichtinval. Ik zocht de combinatie van beide materialen. Ik weef als het ware met glas en textiel, zoals organza, dat doorschijnend is. De kleuren in het glas worden daardoor versterkt, wat het object een extra dimensie geeft. In mijn creaties komen alle eigenschappen en verschillen van glas en textiel tot uiting. Ze zijn daardoor verhalend, abstract en decoratief."

Waar kunnen we jouw werk bewonderen? Lies: ,,Nu in de vitrines van het Gorcums Museum waar zeven objecten zijn uitgestald. In september heb ik meegedaan aan de Glasdagen Leerdam. Op liesglas@facebook.com is meer van mijn werk te zien en als je iets wilt kopen stuur dan een berichtje."