Passie voor origami

GORINCHEM Papier, een alledaags materiaal, is voor kunstenaars een grondstof met haast onbegrensde mogelijkheden. Het Gorcums Museum toont daar voorbeelden van in de expositie 'Papier in de Hoofdrol, Nederlandse papierkunst van NU', met werk van meer dan 25 kunstenaars, van ingetogen tot extravert. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor papier. De resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem. Deze week: Erika Willemsen, origamidocent en organisator van workshops.

Erika begon twintig jaar geleden aan een hobbycursus origami, gewoon uit interesse. Na een paar jaar cursussen te hebben gevolgd ging zij naar de docentenopleiding van de Origami Sociëteit Nederland, slaagde voor het examen en mocht zich origamidocent noemen. Praten met Erika over origami is praten met iemand met een passie.

Origami is een eeuwenoude traditionele Japanse vouwkunst: ori (vouwen)- gami (papier). Er zijn oude verhalen die China als land van herkomst noemen, maar in Japan is origami een onderdeel van de cultuur. Bij festiviteiten worden objecten gemaakt met origami, zoals een kusudama (feestballon) of een parasol. In Japan is origami ook onderdeel van veel rituelen en op feestdagen worden speciale objecten gevouwen, zoals een vlag in de vorm van een grote vis op 'jongensdag'. Voor de overledenen worden lotusbloemen gevouwen die men met een brandend kaarsje in de rivier laat drijven; het heeft allemaal een betekenis. De papierkleuren die in Japan worden gebruikt verschillen nogal van die in de Westerse wereld en zijn meestal feller.

Origami ziet er soms best ingewikkeld uit; is het moeilijk? Erika: ,,Niet echt. Een beetje ruimtelijk inzicht is nooit weg maar vooral geduld is een schone zaak, ook hier geldt: oefening baart kunst. Je kunt met origami veel verschillende objecten maken. Doosjes, kerstballen, sieraden maar ook kunstobjecten die soms iets weghebben van een zeefdruk. Daarom bestaan er allerlei soorten origami-papier, van heel dun tot heel dik, in talloze kleuren, glimmend of juist mat. Voor elk object is er wel een papiersoort. Het formaat is altijd vierkant omdat origami symmetrisch is; het vierkante papier, in alle maten, is de basis. Lijm wordt nauwelijks gebruikt, wel is een ori-snijder (een vlijmscherp mesje dat geen rafeltjes achterlaat) en een vouwbeen erg makkelijk en natuurlijk goed papier: de basis van origami."

Een aantal voorbeelden van de kunstwerkjes van Erika Willemsen zijn te bewonderen in het Gorcums Museum. Zondag 31 mei, van 13.30 tot 15.30 uur, verzorgt Erika een workshop origami in het Gorcums Museum. Leer van haar de fijne kneepjes van de edele papiervouwkunst! Kosten: € 2,50 , materiaal inbegrepen, vanaf 12 jaar. Opgeven bij j.versluis@gorinchem.nl. Ook op 14 juni, 16 augustus en 6 september verzorgt Erika een workshop.