Pech voor katten aan de Stationsweg

GORINCHEM Of het nu toeval is of niet: katten aan de Stationsweg hebben in ieder geval wel veel pech. Drie katten raakten, elk een jaar na elkaar en ook nog eens de huisdieren van drie naast elkaar liggende woonarken, gewond. De eerste twee katten overleefden het, maar de laatste, Scar, moest twee weken geleden worden ingeslapen.

door Laura van Horik

In 2015 kwam de kat Jillz van Phia Mik met een wond aan zijn poot thuis. Mik ging snel met haar huisdier naar de huisarts, waar ze te horen kreeg dat het pootje er misschien wel af moest. Uiteindelijk moet Jillz nu één teen missen. ,,Het leek net alsof hij ergens klem had gezeten, maar we kunnen niks bewijzen. Ik heb geen idee wat er nu echt met Jillz is gebeurd", vertelt Mik. Een jaar later, in 2016, kwam de rode kater Guus van de buurvrouw thuis zonder een deel van zijn staart. Ook had hij iets aan zijn heup; alsof hij klem had gezeten en zich los heeft moeten trekken. Mik: ,,De dierenarts van het Dierenziekenhuis hier heeft zijn staart moeten amputeren en daarnaast moest hij worden geholpen aan zijn heup. Heel zonde van die staart, want het was altijd een prachtig beest."

Twee weken geleden, weer een jaar na de andere twee gewonde katten, riep Appellonia Verhoeven haar kat Scar. Deze kwam niet. 's Avonds belde ze naar haar directe buurvrouw Mik, maar ook zij had Scar niet gezien. ,,Ik kon hem nergens vinden, totdat ik nog eens goed in de schuur keek en hij daar onder de fietsen bleek te zitten. Het arme beest ging maar tekeer, heel zielig. Hij wilde ook niks meer eten. In zijn staart zat een verdikking en er zat een scheur in", zegt Verhoeven. Opnieuw leek het alsof er iemand hard aan de staart had getrokken of alsof ook hij klemzat. ,,Scar was verlamd en we hebben hem na een paar dagen moeten laten inslapen", zegt een bedroefde Verhoeven. Niet alleen voor haar kostte dit veel moeite, maar ook voor haar twee kinderen. ,,We hebben Scar in de tuin begraven, er echt even een ritueel van gemaakt. Hij was pas een jaar en vier maanden."

Zowel Mik als Verhoeven hebben melding van de gewonde katten gemaakt bij de dierenpolitie. Het is in hun ogen namelijk onwaarschijnlijk dat de katten zijn overgestoken en daarom des te raarder. ,,Jillz steekt echt niet over, die is al schichtig als je bij haar in de buurt komt. Guus is al eerder aangereden, dus van hem kan ik het me ook echt niet voorstellen", zegt Mik schouderophalend.