• sgarpiazza.jpg
    Winkelcentrum Piazza

    BDUmedia

Piazza Center 'not amused' over koopzondagen

GORINCHEM Winkeliersvereniging Piazza Center is op zijn zachtst gezegd 'not amused' over het feit dat het aantal koopzondagen in de Gorcumse binnenstad is uitgebreid tot zestien. Vooral omdat verzoeken van het Piazza Center zelf om het aantal koopzondagen uit te breiden in het verleden werden afgewezen.

door Tim Hartman

Vorige maand stelde de Gorcumse gemeenteraad een verordening vast die ondernemers in de binnenstad toestemming geeft om vijftien koopzondagen open te zijn plus Eerste Paasdag. Tot verbazing bij de ondernemers in het Piazza Center. ,,Dat vonden wij niet fair", vertelt Henry Kramer, voorzitter van winkeliersvereniging Piazza Center. ,,Wij hebben namelijk voorheen ook uitbreiding van de koopzondagen aangevraagd en dat verzoek werd afgewezen. We hebben dus gevraagd aan de gemeente wat dit nu voor ons betekent."

Wethouder Hans Freije is niet bekend met die eerdere verzoeken van het Piazza Center en begrijpt diens ondernemers, maar vraagt hun geduld. ,,We hebben als coalitie bepaald dat we een breed onderzoek willen doen naar koopzondagen in het algemeen. Met winkeliers, omwonenden en winkelend publiek. Dat onderzoek staat op punt van beginnen en wordt in september afgerond. Op basis daarvan stellen we een verordening vast voor de gehele stad."

,,Wij vinden 'gelijke monniken, gelijke kappen'. We willen niet wachten op weer een onderzoek. Op deze manier wordt de binnenstad gewoon voorgetrokken", aldus Henry Kramer.

Freije: ,,Voor de binnenstad heeft de gemeenteraad nu 'ja' gezegd, omdat er de laatste tijd veel energie wordt gestoken omtrent promotie van die binnenstad. Voor de rest van de stad wachten we het onderzoek af. We willen namelijk een kwalitatief en eenduidig verhaal afleveren. Het moet niet zo zijn dat er eens in de zoveel tijd een verdwaalde koopzondag tussendoor fietst in delen van de stad."