• Politie.nl

Politie vraagt opnieuw aandacht voor moord op Piet Baams

GORINCHEM De politie vraagt opnieuw aandacht voor de moord op de 85-jarige Piet Baams uit Nijmegen. Zijn lichaam werd 22 jaar geleden, op 3 februari 1997, gevonden in de Boven-Merwede bij Gorinchem.

De politie heeft de moord op Piet Baams opgenomen in hun coldcasekalender. Rechercheurs brengen daarmee langlopende zaken opnieuw onder de aandacht, hopend op een doorbraak. De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. Ook dit jaar bevat de coldcasekalender een breed palet aan politiezaken, van onopgeloste moorden en doodslagen tot vermissingszaken en onbekende doden. De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van de Amsterdamse Alwin Sterk uit 1972.

Op Eerste Kerstdag 1996 treffen zijn kinderen hun vader niet thuis. Later blijkt dat de 85-jarige Piet Baams op 22 december voor het laatst is gezien. Ongeveer zes weken later vindt de politie zijn lichaam in het water 'Boven Merwede'. Om zijn nek zit een leren riem of koord.

Ondanks dat de politie een beloning van 25.00 gulden uitloofde voor de gouden tip, werd de zaak nooit opgelost. Zijn familie leeft al meer dan twintig jaar in zekerheid. De politie hoopt dat daar, met deze extra aandacht, verandering in komt. De beloning voor de gouden tip is 15.000 euro.

Piet woonde in verzorgingshuis Nieuw Malderborgh in Nijmegen. Hij was levenslustig en behulpzaam en kreeg vaak bezoek van zijn kinderen en (achter)kleinkinderen. Nadat zijn vrouw begin 1996 overleed, was Piet Baams alleenstaand. Hij viste en biljartte geregeld en deed mee met de wekelijkse bingo. Hij was actief in het bestuur van de visvereniging en was lid van de bewonerscommissie van Nieuw Malderborgh.