• Frühstück.pl

Poolse band Frühstück zoekt Gorcum op

GORINCHEM De band Frühstück bestaat al heel wat jaren. De eerste 17 jaar had de gehele band Polen als standplaats, maar de laatste drie jaar bevindt de zanger van de band zich honderden kilometers verderop: in Gorinchem. Zanger Martijn Krale maakte drie jaar terug namelijk de keuze om terug te gaan naar zijn geboorteplaats. Dat had overigens geen invloed op het voortbestaan van de band. Komende zaterdag staan Martijn Krale en zijn Poolse bandleden gewoon op de planken in Podium Gorcum. ,,We gaan zaterdag voor een combinatie van akoestisch en rock", zegt Krale.

door Laura van Horik

In 2016 bracht Frühstück nog een nieuw album uit: Brother. Een verwijzing naar het verwantschap van de groep, omdat ze elkaar, ondanks de afstand, niet hebben losgelaten. Dit is overigens niet altijd makkelijk; de band kan nu nog maar zo'n 4 keer per jaar gezamenlijk optreden. Krale: ,,We hebben met oudjaar nog een groot concert in Polen gegeven en spelen ook op verschillende festivals. We hebben onderling een erfenis opgebouwd en dat geven we voorlopig echt niet op. Iedereen heeft nog steeds die energie om onze passie te volgen. Muziek is bijna de enige manier om echt iets te kunnen zeggen dat mensen raakt, waarmee je iets voor iemand kunt betekenen. Daarom willen we eind mei ook weer gaan opnemen. Het plan is dat we onszelf ergens in Duitsland opsluiten en dan, zonder enige verwachting, gaan opnemen. We willen niets vastleggen, maar gewoon kijken of en wat eruit komt."

AKOESTISCH De laatste jaren heeft Frühstück een kleine omslag gemaakt qua muziek. Dat wil ze zaterdag tot uiting laten komen. Dit, door voor de pauze hun akoestische kant te laten zien en na de pauze rock. Door meer akoestisch te doen, kan Krale zelf met zijn gitaar op pad gaan als de jongens in Polen zijn. Hij speelt nu namelijk ook al 8 jaar solo. ,,Je moet het eigenlijk zo zien: Martijn Krale is inmiddels een onderdeel geworden van Frühstück. Als ik alleen ben speel ik akoestisch, en als de band er is, zijn we weer Frühstück en zijn zij eigenlijk de ondersteuning van Martijn Krale. Zo kan ik in Nederland ook gewoon mijn eigen ding doen en zelf energie blijven geven. Toch voelt dat enigszins alsof ik aan het verven ben, maar niet alle kleuren kan gebruiken. Met de band erbij zijn alle kleuren dan weer beschikbaar."

De band heeft morgen, overmorgen en vrijdag in ieder geval vast de mogelijkheid om weer met elkaar te oefenen. De mannen geven dan namelijk 3 huiskamerconcerten, waarna zaterdag het echte werk bij PoGo begint. Vooral met dit laatste concert is Krale heel blij. ,,Ik ben hier opgegroeid en vind het heel mooi wat Stichting PoGo hier heeft opgezet. De stichting is erg actief in de stad en je merkt dat de wijk bruist door zo'n cultureel centrum. Daarbij loopt de kaartverkoop goed, dus ook dat is heel mooi. Als we maar kunnen blijven communiceren via onze muziek."