• BDUmedia

Protest tegen 'Nashville-dominee'

GORINCHEM De komst van dominee Maarten Klaassen naar de Grote Kerk in Gorinchem op zondag 13 januari heeft voor veel ophef gezorgd in Gorinchem. Veel inwoners van de vestingstad zijn van mening dat er geen podium moet worden gegeven aan iemand achter de zogeheten Nashvilleverklaring staat.

Murat Aydemir is, naar aanleiding van de komst van dominee Maarten Klaassen naar Gorinchem, samen met enkele andere Gorcumers een petitie gestart. ,,De komst van de dominee is in onze ogen niet gewenst", laat Aydemir op petities.nl weten. ,,Zijn bezoek zou op zijn minst uitgesteld moeten worden tot dat het OM besloten heeft of er strafrechtelijk onderzoek komt naar aanleiding van de verklaring." Ook wordt op Facebook het plan geopperd om zondagochtend een vreedzaam protest met regenboogvlaggen te voeren rond de Grote Kerk. 

Dominee Maarten Klaassen is een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de Nashvilleverklaring die landelijk voor veel ophef heeft gezorgd de afgelopen dagen. In de verklaring worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen. Ook wordt de suggestie gewekt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen genezen. 

Het pamflet is overgewaaid uit de Verenigde Staten en ondertekend door honderden protestantse predikanten en voorgangers, onder wie diverse Nederlanders. SGP-voorman Kees van der Staaij wordt fel bekritiseerd vanwege het ondertekenen van de tekst. Ondanks de kritiek, blijft hij wel achter zijn verklaring staan.
,,De veelbesproken Nashville-verklaring is in eerste instantie niet bedoeld als antihomo. Wij vinden dat we onze homoseksuele medemens moeten begrijpen en naast ze moeten staan", zei Klaassen, maandag tegen de NOS. 

Overigens is het niet duidelijk of dominee Klaassen specifiek over de Nashvilleverklaring komt spreken in Gorinchem. Klaassen spreekt regelmatig in diverse kerken in Nederland.

>>Later meer<<