• sgarschouwburg.jpg
    Schouwburg De Nieuwe Doelen

    Janus Visser

Quick scan groot theater: 'De Nieuwe Doelen light of nieuwbouw'

GORINCHEM Voor het behouden van een groot podium voor sociaal culturele activiteiten zijn er twee kansrijke scenario's. Dat is de conclusie van PBTA, dat een quick scan uitvoerde. ,,Of De Nieuwe Doelen renoveren tot een 'light' variant óf nieuwbouw", aldus Joost Wtenweerde.

door Tim Hartman

Op verzoek van de Gorcumse gemeenteraad voerde PBTA de afgelopen maanden een quick scan uit naar de mogelijkheden voor het behoud van een groot podium. Niet voor professioneel theater, maar wel voor sociaal culturele activiteiten. Van het oude V&D-pand tot scholen en van sporthallen tot nieuwbouw. Alle mogelijke opties werden doorgelicht.

Toch leken er gedurende het onderzoek aan elke mogelijke locatie minpunten te zitten. ,,De V&D is een heel groot pand, maar de structuur is niet geschikt voor theater. Dan zul je dus moeten verbouwen", aldus Joost Wtenweerde, die donderdagavond de bevindingen presenteerde aan de raadsleden. ,,Er is dan ook geen scenario die op alle fronten onze voorkeur geniet."

Van der Valk

Ook de optie om een theaterzaal in het nieuw te bouwen Van der Valk hotel langs de A15 te realiseren, behoorde tot de quick scan. ,,Laat ik het zo zeggen: daar kleven maar nadelen dan voordelen aan", aldus Wtenweerde. Dick van Zanten, fractievoorzitter van Stadsbelang, vond dat te kort door de bocht en had sowieso de nodige kritiek: ,,Ik vind dit onderzoek twee keer niks. Eerst sluit je professioneel theater uit in je onderzoek, maar je neemt wel nieuwbouw mee in de mogelijkheden: Die ambities passen totaal niet."

Toch ziet Wtenweerde de nodige voordelen aan een nieuw te bouwen theater dichtbij of in de stad. ,,Als je De Nieuwe Doelen grondig gaat verbouwen, is dat net zo duur dan nieuwbouw en moet je maar hopen dat het pand het nog twintig jaar volhoudt. Nieuwbouw gaat nog vijftig jaar mee."

Dromen

Als wethouder Eva Dansen hardop mag dromen, weet ze wel waar ze het nieuwe theater neer zal zetten. ,,Het gebied rondom Bastion 2 kan een goede impuls gebruiken. Bovendien kunnen we met nieuwbouw het huisvestingprobleem van het Huis van Inspiratie oplossen: een multifunctioneel cultuurhuis."

Rutger van Breemen (GroenLinks) waardeerde de dromen van Dansen, maar vroeg om het boerenverstand te gebruiken: ,,We hebben nog te maken met een parkeergarage. Dat gaat miljoenen kosten." Dansen stelde gerust: ,,Het is inderdaad ambitieus, maar we zouden kunnen onderzoeken of het binnen een grotere stedelijke ontwikkeling past."

,,Maar", zo besluit Dansen: ,,Als we gaan voor nieuwbouw moet De Nieuwe Doelen nog vier tot vijf jaar doordraaien voor de sociaal culturele activiteiten, dus dan moet je alsnog verbouwen."