• Stichting Theaterproducties Gorcum

Rabobank Coöperatiefonds steunt lespakket 'Esther was joods'

GORINCHEM Met een bijdrage van het Coöperatiefonds van Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden kan Stichting Theaterproducties Gorcum een lespakket aanbieden aan scholen in de regio over de voorstelling 'Esther was joods'. Directeur Martijn Spijk overhandigde de cheque namens het Coöperatiefonds. Hij vertelt: ,,De commissieleden waren unaniem positief tijdens het bespreken van de aanvraag. Het lespakket heeft een belangrijk doel: kinderen bewust maken van de impact van de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen van uitsluiting en discriminatie worden pijnlijk duidelijk door het verhaal van Esther."

Met het Coöperatiefonds steunt de Rabobank lokale projecten en initiatieven op economisch, maatschappelijk, duurzaam en cultureel gebied. Door de bijdrage van 5000 euro kan Stichting Theaterproducties Gorcum het theaterstuk opvoeren voor groep 7/8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Scholen krijgen daarnaast het dagboek aangeboden en kunnen een workshop naar keuze aanbieden aan leerlingen.

De productie baseert zich op het dagboek van Esther van Vriesland, een Joods tienermeisje uit Gorinchem, We leren haar kennen door haar dagboek, dat ze bijhield in oorlogstijd. Op 31 december 1941 begon Esther van Vriesland (1926-1942) haar dagboek in een schoolschrift. Zij was het jongste kind in het gezin van de Gorcumse textielhandelaar Jacques van Vriesland. Esther schreef over het dagelijkse leven van een kind in oorlogstijd, met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden. Uit haar aantekeningen valt tussen de regels door op te maken hoe zij het toenemende isolement van de joden beleefde. Op 6 september 1942 schreef zij als laatste zin in haar dagboek: Laat me toch in het volgende schrift over de vrede schrijven!