• VERON A16
  • VERON A16

Radiozendamateurs Gorinchem al zeventig jaar in de lucht

GORINCHEM Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Gorinchemse afdeling zullen op zaterdag 26 november een aantal radiozendamateurs van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland) Afdeling 16 Gorinchem de gehele dag amateur uitzendingen verzorgen vanuit de toren van de Grote Kerk in Gorinchem.

Tijdens deze dag zullen de radiozendamateurs verbindingen maken over de hele wereld op alle HF banden onder de Special Event radio roepnaam (call) PA70GAC, die wereldwijd door vele amateurs zal worden beluisterd.

Met een speciale call, die actief wordt gemaakt vanuit Nederland wordt door een groot aantal sympathisanten en amateurs wereldwijd graag contact gemaakt op de amateurbanden, daar de call zeer sporadisch is en maar eenmalig in de lucht te horen zal zijn.

Voor het maken van de verbindingen worden door de amateurs enkele tijdelijke antennes neergezet op de torenrand en ook zullen enkele draadantennes worden weggespannen vanaf de toren in de richting van de grond. Hiermee kunnen fenomenaal grote afstanden, in één keer (zonder steunzenders) worden overbrugd door middel van de amateurzenders, die bovenin de toren tijdelijk worden opgesteld en daar door de zendamateurs worden bediend.

Voor geïnteresseerden zal uitvoerige uitleg worden gegeven op welke wijze de amateurs de verbindingen maken en ook vastleggen, zodat de radioverbindingen die wereldwijd worden gemaakt worden bevestigd door een zgn. QSL-kaart (Lees: ontvangstbevestiging) van het callsign PA70GAC.

De radio-uitzendingen op de amateurbanden zullen beginnen omstreeks 10.00 uur en zijn voor iedereen vrij toegankelijk om te komen bezichtigen.