• Adriaan Romijn bij zijn laatste werk.

    Fred Mertens

Rasverteller Adriaan Romijn

GORINCHEM In het Gorcums Museum is de expositie Glass 4 ever te zien. Buiten het museum is in Gorinchem meer glaskunst te zien zoals de glas-in-lood ramen in het huis van Adriaan Romijn. Fred Mertens sprak met deze 'glasliefhebber'.

Rubriek Gorcums Museum

Adriaan Romijn is een rasverteller. Niet alleen over zijn jeugd in Boven-Hardinxveld of over zijn werkzame leven in Rotterdam waar hij zijn hart verloor aan de rivier en de schepen. Maar vooral over de vele hobby's die hij en zijn vrouw Hendrina hebben. Denk aan het maken van langeafstandswandelingen, reizen, suppoosten in het Kruitmagazijn, mede-inrichten van exposities in het Gorcums Museum en het volgen van HOVO-cursussen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Enkele jaren geleden was hij de stuwende kracht achter de succesvolle tentoonstelling 'Glas-in-lood' in de Grote Kerk met werk van cursisten van glazenier Jan Erkelens.Al pratende met Adriaan valt mijn oog op een boek getiteld: 'Kijk naar je eigen!'. Een bundel verhalen van acht Rotterdammers waarvan er één opvalt, jawel, die van Adriaan.

,,Dit boek is het resultaat van een cursus autobiografisch schrijven die ik onlangs volgde", vertelt Adriaan. ,,Ik heb altijd een keer wat herinneringen willen opschrijven, maar dat bleek nog best lastig. Daarom heb ik deze HOVO-cursus gevolgd.

Dus niet alleen creatief met glas? ,,Ik ben graag bezig met kleien, schilderen en de laatste jaren vooral met glas. Die interesse ontstond in 2003 toen we besloten om in de erker van ons huis bovenlichten te maken met glas-in-lood. Eigenlijk was dat het begin van mijn interesse voor glas-in-lood. Maar als je een raam gaat maken moet je het natuurlijk eerst ontwerpen. Met Hendrina keek ik in Sliedrecht naar huizen waarin veel glas-in-lood was aangebracht om zo ideeën op te doen. Daarna volgde ik een cursus bij glazenier Jan Erkelens in Ameide. Daar leerde ik veel over soorten glas, het versmelten, de techniek van glas-in-lood en de Tiffany-techniek waarbij je gebruik maakt van koperfolie. Ik maakte eerst functioneel glaswerk voor ramen en deuren in ons huis. Ook maakte ik bootjes van kleine stukjes glas die ik over had, voor mijn kleinzoon het Feyenoordlogo en voor een Arnhemse architect zijn bedrijfslogo. Mijn liefde voor schepen heb ik weergegeven in een 'schilderij' van glas; mijn laatste werk (zie foto) is abstract en heb ik de titel 'Stilstaande Beweging' gegeven."