• Fort Giessen met WOI kanon

    Hannie Visser-Kieboom

Zevende Liniepadfestival op Fort Giessen

21-09-2019, 21:01 | Lezersnieuws | Hannie

Het zevende Liniepadfestival wordt gehouden op zaterdag 28 september op en rond Fort Giessen. Thema is ‘Het linielandschap’, die dag worden vier wandelroutes in de Nieuwe Hollandse Waterlinie gepresenteerd, daarmee wordt het linielandschap in het zonnetje gezet. Het Trio Sfeer zorgt die dag voor de muziek. Toegang is gratis.

 

De aftrap van het Liniepadfestival is om 11.30 uur met de liniewandeling ‘Rondje Giessen’ van ca. anderhalf uur. Start en finish zijn bij Fort Giessen aan de Giessense steeg, na afloop krijgen de wandelaars de vier Linielandschapwandelingen cadeau. De vier wandelingen starten bij Fort Altena, Fort Bakkerskil, Fort Giessen en Vesting Woerkum. De wandelingen zijn ontwikkeld in samenwerking met VVV Biesboschlinie. Opgeven voor de wandeling kan via info@biesboschlinie.com
 

Tegelijkertijd met de uitreiking van de vier wandelingen wordt de nieuwe uitgave van de WaterlinieErfgoedreeks over Fort Steurgat gepresenteerd. Daarmee is de serie over de forten van de waterlinie in Brabant compleet. Tien jaar geleden verscheen het eerste deel over Fort Altena. Later verschenen delen over Fort Bakkerskil en Fort Giessen.  Ook deze delen zijn te koop tijdens het Liniepadfestival


Vanaf 13.00 uur is Fort Giessen geopend voor bezoek. ArcheoAltena en Altenatuur, de vaste gebruikers van het fort, geven uitleg over al hun activiteiten. Bezoekers kunnen kennis maken met het WOI parkje en de daarbij behorende tentoonstelling en diverse films. Uiteraard wordt het unieke WOI kanon naar buiten gereden.
 

De Liniewerkers van Brabants Landschap oogsten die dag een deel van de hop uit de hophof bij het fort, bezoekers mogen daarbij meehelpen. De hoptuinen in geheel Altena zijn een initiatief van Ronald van de Ende, de man achter het Woerkumer en Altena bier. Bierbrouwer Laurens Groenenberg van Brouwerij de Gebalde Vuist uit Nieuwendijk zal ter plekke van de verse hop bier brouwen.

Het eerste Liniepadfestival werd gehouden in 2012 op Fort Altena en langs het Liniepad. Het Liniepad festival wil bezoekers laten genieten van de weidsheid van het linielandschap. Cultuur, erfgoed en muziek rijgen zich aaneen tot een kralensnoer van verhalen.