• Gemeente Gorinchem

Reinie Melissant-Briene: 'Gorinchem is mijn oude liefde'

GORINCHEM Gorinchem heeft een nieuwe burgemeester. Voor het eerst in de stadsgeschiedenis wordt dat een vrouw: de 52-jarige Reinie Melissant-Briene. Zij lost waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen af en volgt officieel oud-burgemeester Anton Barske op. ,,Gorinchem is mijn oude liefde", zegt ze vol enthousiasme.

door Tim Hartman

Uit 34 sollicitanten, van wie 29 mannen en 5 vrouwen, werd Reinie Melissant-Briene unaniem voorgedragen. Melissant-Briene werd geboren in Vriezenveen, maar groeide op in het Twentsche Rijssen. Daar werd ze op haar twintigste al fractievoorzitter van de CDA. Vervolgens trok ze steeds zuidelijker Nederland in: ,,Ik wilde wel wat meer van Nederland zien. Toen kwam ik terecht bij de Provinciale Staten van Noord-Brabant."

AMBTSKETTING De ambtsketting is de CDA-politicus niet vreemd. Zo was ze tussen 2006 en 2013 al burgemeester van de gemeente Korendijk, waar ze duurzaamheid en de ontwikkeling van de Noordrandvisie Hoeksche Waard in haar portefeuille had. ,,Ik ben daar herkozen en zelfs ereburger geworden, maar heb er daarna bewust voor gekozen om het ambt neer te leggen."Na een naar eigen zeggen iets rustigere periode kwam er een kans in Dordrecht voorbij, waar ze momenteel directeur en loco-secretaris is bij de gemeente. Ze is er onder meer verantwoordelijk voor de opgave Smart City, participatie en de herinrichting van de openbare ruimte.

LIEFDE Voor die tijd was ze ook nog gemeentesecretaris bij de gemeente Woudrichem. ,,Daar is de liefde voor Gorinchem ontstaan", zegt ze. ,,We pakten dan lekker het pontje naar de overkant om op een terrasje te zitten, te gaan winkelen of naar de schouwburg te gaan. Gorinchem is echt een prachtige stad met mooie voorzieningen. Gorinchem is mijn oude liefde."

VACATURE Toen de vacature voor burgemeester in Gorinchem voorbij kwam, hoefde ze niet lang na te denken: ,,Ik dacht meteen 'Ja, dit ga ik doen'!" Ondanks dat ze nog regelmatig een bezoekje bracht aan Gorinchem moet ze zich politiek gezien nog wel even inlezen. De grootste kans? ,,De ligging. Als ik met mensen in het centrum van Nederland moet afspreken, gaan we naar Utrecht of Amersfoort. Van een afstandje verbaas ik me erover waarom Gorinchem niet dé ontmoetingsplek is."

Tijdens het proces werd Melissant-Briene bovendien door de commissie gevraagd naar haar visie op Gorinchem en diens toekomst. ,,Ik heb heel mooie ideeën gezien op de website van GO2032. We moeten met onze raad en bewoners afvragen wat we willen en de schouders er onder zetten. We gaan mooie dingen doen voor Gorinchem", wierp ze al voorzichtig een blik vooruit.

KONING Nog helemaal officieel is haar benoeming niet. Zo moet de koning nog het Koninklijk Besluit ondertekenen. Het is tevens de reden dat Melissant-Briene maandagavond zelf niet aanwezig was op het stadhuis. Ze wilde niet voor haar beurt al een persconferentie geven.De officiële installatie vindt plaats tijdens een speciale raadsvergadering op 6 juli aanstaande. Gorinchem heeft zodoende vanaf die dag weer officieel een burgemeester sinds het aftreden van Anton Barske in 2015. In de tussentijd nam Govert Veldhuijzen de honneurs waar. Hij zegt tevreden te zijn met zijn opvolger: ,,Ik ken haar redelijk vanuit mijn tijd als gedeputeerde van Zuid-Holland. Het is een buitengewoon slimme en aardige dame", sprak Veldhuijzen vol lof.

Voor Rutger van Breemen zit zijn taak als voorzitter van de vertrouwenscommissie erop. ,,We zijn blij met de voordracht van mevrouw Melissant-Briene. Ze is niet van de vuist op tafel, maar juist van het wekken van vertrouwen en op basis daarvan beslissingen nemen. Ze is van verbindingen leggen. Zowel in het stadhuis als in de regio. We zijn ervan overtuigd dat deze eigenschappen en competenties haar de komende jaren verder kunnen helpen."

Momenteel woont Melissant-Briene in Piershil met man en vier kinderen. De gemeentewet verplicht haar echter om naar Gorinchem te verhuizen. ,,En zo hoort het", vindt ze zelf.