• ZIEN24
  • ZIEN24
  • Tolhuis Gorinchem, Molenstraat, Vereniging Hendrick de Keyser

    ArjanBronkhorst
  • Tolhuis Gorinchem, Molenstraat, Vereniging Hendrick de Keyser

    ArjanBronkhorst

Restauratie Tolhuis Gorinchem gereed

GORINCHEM De restauratie van het Tolhuis van Gorinchem, uitgevoerd in opdracht van monumentenorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser, is gereed. Het beeldbepalende gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen, deels woningen, deels kantoor en in de toren is een 'Monument en Bed' gemaakt, een vakantielogies met een fantastisch uitzicht. Het is een voorbeeld van een herbestemming waarbij binnen de historische structuur van een eeuwenoud gebouw met respect en passen en meten een nieuwe bestemming is gevonden.

Het schilderachtige Tolhuis staat strategisch in de vestingwal van Gorinchem, als een kasteel uitkijkend over de Merwede. Al vanaf 1425 was er hier een riviertol voor passerende schepen. Het huidige gebouw dateert uit het eind van de 16de eeuw toen de vesting rond Gorinchem werd aangelegd. De hoofdvleugel van het Tolhuis is gemetseld in baksteen met 'speklagen' in Gobertanger steen en prachtige smeedijzeren muurankers. Inwendig zijn er hoge vertrekken met zware eikenhouten moer- en kinderbinten. Deze liggen op fraaie gedecoreerde renaissanceconsoles. Minstens zo bijzonder is de eiken sporenkap uit de 16de eeuw.

WONINGEN EN KANTOOR Het Tolhuis bestaat uit verschillende bouwdelen, die bij de nu voltooide restauratie ieder een eigen herkenbare bestemming hebben gekregen. In de hoofdvleugel zijn een kantoor en een woning gerealiseerd. De aanbouw ten oosten van de hoofdvleugel is lager en heeft het uiterlijk van een huis. Het gaat mogelijk terug op het oudste deel van het complex, maar is vele keren verbouwd. Hier is een comfortabele woning gemaakt die door Vereniging Hendrick de Keyser te huur wordt aangeboden.

LOGEREN IN DE TOREN Tegen de hoofdvleugel van het Tolhuis, aan de zijde van de vesting en de rivier, staat een 'donjonachtige' toren met een hoog schilddak, waardoor het gebouw wel eens voor kasteel is aangezien. Op de bovenste verdiepingen, deels in de kap, met uitzicht over de vesting en de rivier, is een 'Monument en Bed' gemaakt. Dit vakantielogies is toegankelijk via een aparte traptoren met een eeuwenoude spiltrap. Door het realiseren van vakantiehuizen in haar monumenten hoopt Vereniging Hendrick de Keyser meer mensen op een ongedwongen manier kennis te laten maken met historische gebouwen: niet alleen door ernaar te kijken maar ook door er even te wonen. Vanaf de top van de traptoren van het Tolhuis heeft de vakantieganger een magnifiek uitzicht over drie rivieren en de stad Gorinchem! Meer informatie over het vakantiehuis is te vinden op www.monumentenbed.nl