• Bram van de Biezen

Rijkswaterstaat bespreekt structurele oplossing voor Merwedebrug

GORINCHEM Rijkswaterstaat buigt zich vandaag (vrijdag 14 oktober) in de loop van de dag over de situatie rondom de Merwedebrug. De mogelijkheden voor een structurele oplossing worden dan besproken. Momenteel heeft het verkeer veel last van de afsluiting voor vrachtverkeer. Er staan dagelijks lange files.

Op zeer korte termijn zal er weinig veranderen aan de verkeerssituatie. Dat houdt in dat er in beide richtingen maar een rijstrook open is, zodat politie kan handhaven op het vrachtautoverbod. En dat betekent slecht nieuws voor het verkeer op de A27. Vanmiddag begint in delen van het land de herfstvakantie. De A27 richting het zuiden is normaal gesproken een populaire route. De VID blijft weggebruikers aanraden de A27 bij Gorinchem zoveel mogelijk te mijden.

Rijkswaterstaat past sinds donderdagavond uit veiligheidsoverwegingen de wijze van het wegleiden van zwaar verkeer bij de Merwedebrug 's avonds en 's nachts aan. Vanaf 21.00 uur tot 05.00 uur wordt al het verkeer op de A27 bij de Merwedebrug van de snelweg afgeleid. Het verkeer vanuit het zuiden richting Gorinchem moet bij afrit Nieuwendijk de snelweg verlaten. Het verkeer vanuit het noorden moet na knooppunt Gorinchem bij afrit Avelingen de snelweg verlaten. Automobilisten mogen vervolgens via de oprit hun weg over de Merwedebrug weer vervolgen. Vrachtverkeer en bussen worden via borden of verkeersregelaars richting de omleidingsroutes geleid.

Om te voorkomen dat vrachtwagens en bussen die de omleidingsroutes negeren toch de brug op rijden, leidt Rijkswaterstaat deze vòòr de Merwedebrug van de weg af.

Overdag gebeurt dat door 1 rijstrook af te zetten. Met een stopteken wordt het zware verkeer vervolgens gedirigeerd de afslag te nemen. Verkeersregelaars onderaan de afrit leiden dit verkeer vervolgens terug de A27 op naar de omleidingsroutes. Om vrachtwagens en bussen veilig van de weg te kunnen leiden wordt 's nachts een ander regime gevolgd.

Verkeersregelaars onderaan de afrit leiden vrachtwagens en bussen vervolgens terug de A27 op naar de omleidingsroutes. Automobilisten mogen via de oprit de A27 richting de Merwedebrug weer op. Omdat het 's nachts rustiger is op de weg rijdt het verkeer vaak met een hogere snelheid. Dit maakt het gevaarlijker om het verkeer met stoptekens van de weg te leiden. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor deze maatregel gekozen.

Rijkswaterstaat ziet dat het overgrote deel van het vrachtverkeer en de bussen de omleidingsroutes volgt. Echter, nog steeds proberen zo'n 100 vrachtwagens en bussen per uur per rijrichting over de Merwedebrug te rijden. Daarom blijft het noodzakelijk het zware verkeer van de weg te leiden.

Pendelbusjes

Busbedrijf Arriva heeft de dienstregeling aangepast voor de buslijnen die worden getroffen door de sluiting van de Merwedebrug. Voor reizigers tussen Sleeuwijk en Gorinchem worden sinds donderdagochtend onder andere kleine pendelbusjes ingezet die wel over de brug op de A27 mogen.

Reizigers die vanuit Brabant met de bus op weg gaan naar Utrecht kunnen in Sleeuwijk overstappen in een pendelbus die via de omleidingsroute via de brug bij Zaltbommel rijdt. Ook op de terugweg kunnen ze gebruik maken van deze pendelbus. Passagiers moeten rekening houden met een langere reistijd.

De provincie heeft nog om een ontheffing gevraagd voor lijnbussen maar Rijkswaterstaat wilde om veiligheidsredenen geen uitzonderingen maken.