• BDUmedia

Riveer: 'In 2021 gehele vloot elektrisch'

GORINCHEM De Gorcumse gemeenteraad moet 21 juni een beslissende 'go' geven voor de bouw van twee elektrische veerboten. Riveer en de gemeente Gorinchem legden de plannen donderdag voor aan de nieuwe gemeenteraad. Uiteindelijk moet in 2021 de gehele Riveer-vloot elektrisch zijn.


door Tim Hartman

Oorspronkelijk zou volgend jaar, in 2019, al de eerste elektrische veerpont de rivier op moeten. Vervolgens zou er elk jaar een diesel vervangen worden door een elektrische waardoor in 2022 de gehele vloot van Riveer elektrisch zou zijn.

Volgens de nieuwe planning wordt de aanschaf van de eerste elektrische veerboot uitgesteld tot 2020, maar komen er wel meteen twee. Een jaar later volgen de andere twee, waardoor in 2021 de gehele Riveer-vloot elektrisch moet varen. Het moet er toe leiden dat het exploitatietekort van het veer wordt gereduceerd van 844.708 euro tot 655 duizend euro. Het aandeel van Gorinchem wordt daarmee teruggebracht van 511 duizend tot iets meer dan 400 duizend euro. Het overige tekort komt voor de rekening van de overige vier overgemeenten.

Bij de raadsvergadering van 21 juni moet de Gorcumse gemeenteraad bepalen of er een 'go' wordt gegeven voor dit plan. Dan moet er een krediet van 1,5 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. ,,Daar is de opbrengst van de oude vloot in meegerekend", stelt Addie de Hoop namens de gemeente Gorinchem.

Momenteel werkt het Gorcumse CoCo Yachts al aan een ontwerp voor de elektrische veerboot. De kosten daarvan worden in rekening gebracht zodra de gemeente Gorinchem een definitieve 'go' geeft. De eventuele kosten die nog aan wal worden gemaakt voor het bewerkstelligen van elektrisch varen worden tot tweehonderdduizend euro vergoed.

Riveer maakte donderdag tevens een nieuwtje bekend. De veerdienst gaat vanaf aankomende zomer varen tussen Zaltbommel en Slot Loevestein.