• Casper Koster

Romeo en Julia en Carmiggelt in Peeriscoop

GORINCHEM Op zondagmiddag 24 maart speelt de theatergroep 'Witte Raaf' de voorstelling: 'Romeo is op Julia, Layla op Majnun (7+)' in theater Peeriscoop. De jeugdtheatervoorstellingen van Witte Raaf combineren mythologie met muziek en zijn altijd een lust voor oog en oor.

Romeo en Majnun, twee jongens die op zoek zijn naar hun grote liefdes. Ze bezingen hun Julia en Layla vol passie, onhandigheid en haantjesgedrag. Met gedichten en gitaren brengen zij hun meisjes tot leven. Witte Raaf vermengt Shakespeare's 'Romeo en Julia' met de oosterse gedichten over 'Layla en Majnun' van de Perzische dichter Nizami. Deze wereldberoemde oosterse en westerse liefdesverhalen kruisen elkaars pad in deze nieuwe muzikale voorstelling.

Zondag 24 maart om 14:00 uur Entree : € 8,50. Voor de kinderen is er gratis ranja en iets lekkers.

Dinsdagavond 26 maart komt Helmert Woudenberg met de voorstelling 'Carmiggelt' naar Theater Peeriscoop. In de voorstelling speelt Helmert een aantal grappige maar ook droefgeestige gebeurtenissen en kleurrijke maar ook ontroerende personages.

Vanaf 1947 tot 1975 schreef Simon Carmiggelt elke dag een Kronkel. Dat was niet wat we nu een column zouden noemen, maar meer een kort verhaal, een levensschets. Een man (onmiskenbaar Carmiggelt zelf) slentert door de stad en belandt in een komische situatie of heeft een ontmoeting met een kleurrijk type. Humor met een melancholieke ondertoon.

Nu, meer dan veertig jaren na Carmiggelts dood, blijkt dat de tijd dit oeuvre niet heeft aangetast. Integendeel: zijn scherpe blik, zijn interesse in het menselijk onvermogen en zijn beeldende taal tillen zijn verhalen moeiteloos over de jaren heen. Tegelijk spreekt er uit zijn verhalen een mentaliteit die vandaag de dag niet meer op die manier lijkt te bestaan en dat voelt als een gemis: een grote rust en een overvloed aan tijd, maar vooral een vanzelf-sprekend mededogen met buitenstaanders en mensen waar iets mee is.

Voor ouderen een nostalgisch weerzien, voor jongeren ongetwijfeld een prettige kennismaking met een tijd dat er nog lustig door iedereen werd gerookt en een glas bier een gulden kostte.

Dinsdag 26 maart om 20:30 uur, entree € 17,50. Kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend.

Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of telefonisch 0183-690022