• gp-foto

    GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto

Roy Grünewald college over toekomst schouwburg

Laura van Horik

t @LauravanHorik

Volgens Grünewald is het fout gegaan toen de schouwburg een ambtelijke organisatie werd: het werd georganiseerd als een bedrijf. Vervolgens kwamen er nog wat andere zaken bij, zoals de wurggreep van de hebzucht van artiesten, de wetgeving die er nogeens overheen kwam en daarnaast de veiligheid. Dit laatste moest natuurlijk ook weer gefinancierd worden. Eigenlijk zijn er volgens Grünewald drie hoofdzaken waardoor een kleine schouwburg als De Nieuwe Doelen onbetaalbaar is geworden: het prijsdictaat, de hebzucht van de artiesten en de torenhoge huur van de gemeente.

,,Nu zijn er wel bepaalde 'lapmiddelen'. Hierbij kan gedacht worden aan beurzen, congressen, evenementen, horeca, benefietconcerten en crowdfunding. Toch kost dit ook allemaal weer geld. Het is hoog tijd voor een andere manier van denken", aldus Grünewald. ,,We moeten van een boekhoudeconomie naar een creatieve economie. Daarnaast moeten we naar een economie van beleving en van een consumptiemarkt naar een emotiemarkt. Dit zijn de grote eenheden die te maken hebben met de transitie waarin wij in deze 21e eeuw zitten. Behoefte aan een schouwburg neemt af, maar de behoefte aan theater neemt toe. Het publiek en de consumentenwereld verandert."

'Big trouble in Gorcums paradise', zo noemt Grünewald het. In 2008 begon de echte ellende. De crisis, begrotingstekorten, taken van het rijk richting de gemeente. ,,Op een gegeven moment is men op het stadhuis aan het 'jongleren' geslagen en werd er een budget voor De Nieuwe Doelen vastgesteld. Daarna kwam er huurverhoging. Het bestuur van De Nieuwe Doelen kon niet anders dan de stekker eruit trekken, maar", zegt Grünewald, ,,dit is gevoed door de gemeente en zal niet het enige zijn. De Nieuwe Doelen alleen is niet genoeg. Who's next?"

Politieke wil is de basis van het besluit om door te gaan met een podium zo meent Grünewald. ,,De politiek is verantwoordelijk voor de samenleving in de toekomst." De redding zit volgens Grünewald dan ook in creatief durven denken; weg met de tunnelvisie. Een herdefinitie vinden van de schouwburg. Hoe kan de schouwburg zich opnieuw gaan uitvinden? ,,Dit punt is absolute noodzaak. Je moet beginnen bij de kernwaarden; daar haal je visie uit en uiteindelijk worden er nieuwe concepten ontwikkeld. De oude kernwaarden hebben hun tijd gehad, en de nieuwe kernwaarden zijn zelfontplooiiing en beleving. Het concept van de Nieuwe Doelen zou moeten zijn: het hart van de stad. Ga buiten de kaders van je eigen schouwburg en kijk wat je kunt betekenen voor de samenleving", aldus Grünewald.

Wat zijn dan volgens Grünewald eventuele oplossingen voor de schouwburg? ,,Allereerst moet de huur van tafel. Ten tweede moeten er creatieve denkers ingezet worden. Breed stimuleren en inzetten op ontmoeting en gastvrijheid. Kunst en cultuur. Uiteindelijk komt alles neer op politiek wil. Maar als je nu definitief gaat sluiten, krijg je de schouwburg nooit, maar dan ook nooit meer terug. Ik hoop dat er donderdag bij de raad in ieder geval twee dingen zullen zijn: wijsheid en durf. Er blijft echter één cruciale vraag. Voor welk bedrag is de Gorcumse politiek bereid om te investeren in leefbaarheid en geluk?"